keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Sunnuntain laittomuuksia

Olin viime sunnuntaina katsomassa Kinopalatsissa John Hillcoatin uusimman elokuvan Laittomat (Lawless 2012).


Laittomat kertoo Yhdysvalloissa 1930-luvun lama-ajalla eläneistä Bondurantin veljeksistä, jotka tienaavat elantonsa pontikankeitolla ja kiellettyjen alkoholijuomien myymisellä. Veljesten elämänmenoon tulee muutoksia korruptoituneen virkavallan ja (luonnollisesti) viehättävien naisten muodossa. Elokuvan tarina on aika odotettavissa olevaa rikosdraamawesternveljeys -meininkiä, mutta se joka tapauksessa toimii. Tästä kiitos kuuluu loistaville näyttelijäsuorituksille, tarinaan sopivalle äänimaailmalle sekä puvustukselle (vaatekaupan myyjä sisälläni on iloinen). Eikä tarina itsessään ole mitenkään huono, hieman ennalta-arvattava ainoastaan.


Tom Hardy on erinomainen veljesten vaiteliaana "pomona" Forrestina. Hahmon murahteleva puhetyyli toimii, ja pakko sanoa tähän väliin, että Hardylla on ehkä leffastaroista vakuuttavin ääni (toimii myös ilman Bane-tehostusta). Shia LaBeouf tekee hienon roolityön veljesporukan kuopuksena Jackina. En ajatellut kertaakaan elokuvan aikana Transformersia. Ja tämä on siis hyvä asia. Kolmatta veljestä, Howardia, esittää Jason Clarke. Clarken roolihahmo jää hieman pintapuoliseksi, mutta tuo sopivaa vastapainoa vakaan Forrestin ja innokkaan Jackin välille. Gary Oldman esittää gangsteripomoa, ja vaikkei häntä näy kuvassa kuin muutamassa kohtauksessa, riittää jo nämä hetket vakuuttamaan katsojan. Guy Pearce on niljakas agentti, joka haluaa alueen viinasaaliista saadut rahat itselleen. Pearcen hahmo on niljakkuudessaan jo hieman yliampuva, mutta tämä käytös sopii rooliin erinomaisesti. Elokuvan naiset eivät jää kakkosiksi. Jessica Chastain oli loistava Piioissa (The Help), ja jatkaa samaa rataa tässä elokuvassa. Chastainin tuo ilmiömäisesti esille roolihahmonsa haavoittuvuuden ja vahvuuden. Mia Wasikowska on viehättävä hillittynä ja ilkikurisena saarnaajan tyttärenä.


Musiikki vie elokuvaa mukavasti eteenpäin ja lavastukset (autot!) toimii. Useimmiten kertojaääniratkaisua pidetään kesynä ja alleviivaavana, mutta minä henkilökohtaisesti pidän siitä. Varoituksen sana siis kaikille prologi/epilogi/montaasi -kertojaääniä inhoaville, niitä löytyy tästä elokuvasta! Elokuvassa on myös rumaa ja vaikuttavaa väkivaltaa.
Jollei nämä pikkuseikat haittaa, suosittelen tämän elokuvan katsomista!

 Kuvat seuraavilta sivustoilta:
www.collider.com
www.screencrush.com
www.guardian.co.uk

-Katja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti