lauantai 13. lokakuuta 2012

Moonrise Kingdom

Kävimme keskiviikkona siskoni kanssa katsomassa Helsingin Tennispalatsissa Wes Andersonin uusimman elokuvan Moonrise Kingdom (2012). Olin kuullut tästä elokuvasta todella paljon hyvää ja ylistävää kommenttia, joten odotukset olivat aika korkealla. Noh, onnekseni voin todeta, että kyseinen pätkä lunasti odotukset helposti.


Moonrise Kingdom sijoittuu kuvitteelliselle New Penzancen saarelle vuoteen 1965. Elokuvan tarina käynnistyy kun orpo partiopoika Sam (Jared Gilman) ja kapinallinen Suzy (Kara Hayward) päättävät kirjeenvaihdossa karata yhdessä. Näiden 12-vuotiaiden rakastavaisten pakomatka saa saarella elävän yhteisön aloittamaan massiviset etsinnät. Lasten pakomatkalla on merkittävät vaikutukset koko saaren elämään. Elokuva pelaa visuaalisilla elementeillä, omalaatuisella huumorilla, herkullisilla väreillä ja hurmaavilla yksityiskohdilla.


 On ihailtavaa, miten Anderson uskaltaa luottaa näin yksinkertaisiin lähtökohtiin tarinassaan. Tuntuu että nykyään kaikissa elokuvissa on oltava jonkinlaisia mystisiä metaforia ja katsojan ymmärryksen ylittäviä symboleja. Ihan kuin ohjaajat pelkäisivät sitä, että elokuva on katsojille liian "helppo". Inhoan yli kaiken kommenttia "enhän minä siitä mitään ymmärtänyt, mutta olihan se mahtava elokuva". Wes Anderson tuntuu luottavan tarinan voimaan ja henkilöhahmoihin, ja luo oman säväyksensä elokuvaan juuri visuaalisten kikkojen ja huumorin avulla. 


Elokuva ei kuitenkaan ollut ainoastaan pinnallinen kesäkertomus lapsien pakoretkestä, vaan siinä on myös sielukkuutta. Elokuvan teemat kesän ja lapsuuden loppumisesta tuovat mieleeni elävästi Rob Reinerin mestariteoksen Stand by me - elokuvan vuodelta 1986. Myös siinä käsitellään tietyn ajanjakson päättymistä mukaansatempaavan ja päällepäin yksinkertaiselta vaikuttavan tarinan avulla. Tämänkaltainen kerronta toimii - ainakin minun kohdallani.


Olen nähnyt Wes Andersonilta ainoastaan vuonna 2009 ilmestyneen Fantastic Mr. Fox - elokuvan (aivan huippu!). Pitääkin tutustua paremmin tämän herran tuotantoon, jos sieltä löytyisi lisää tällaisia helmiä.

Kuvat seuraavilta sivustoilta:
www.screeninvasion.com
www.insideout.topshop.com
www.theotherjournal.com
www.wae.blogs.starnewsonline.com

-Katja 

2 kommenttia:

  1. Hurjan hyvä arvostelu! Oon samaa mieltä, tykkäsin kovasti. Vieläkin hymyilyttää kun muistelee miten vilpitöntä 12-vuotiaden rakkaus olikaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee kiitos paljon! Sun pitää katsoa Wes Andersonilta myös toi Fantastic Mr. Fox - animaatio, se on loistava. :)

      Poista