maanantai 1. lokakuuta 2012

Movie Monday #62 - Favorite Sequels

Tällä viikolla Movie Monday haastaa lukijoitaan kertomaan omat suosikkijatko-osat. Jatko-osa saa harvoin yhtä paljon suosiota kun alkuperäinen elokuva. Jos käytetään argumentointikeinona Oscar-palkintoja, jatko-osien arvostuksesta kertoo paljon se, että ainoat parhaan elokuvan Oscarin saaneet jatko-osat ovat Kummisetä 2 (1980) sekä Taru Sormusten Herrasta: Kuninkaan paluu (2003). Jep, ainoastaan kaksi. What does that tell you??

Minä en valinnut lemppareikseni näitä kahta edellämainittua jatko-osaa, vaikka ne mahtileffoja ovatkin. Itse päädyin trilogiaan, jossa kaikki osat ovat aivan mahtavia, mutta joista kolmonen on ehdottomasti suosikkini.


Toy Story - elokuvat ovat kaikki uniikkeja ja niiden tarinat ovat omaperäisiä. Silti jokaista elokuvaa kantaa eteenpäin sama teema ystävyydestä ja rohkeudesta. On uskomatonta miten animaatiosta on saatu näin koskettavaa ja aidon tuntuista. Vai eikö Toy Story 3:n Tuhti-karhun turkki näytäkin hurjan pehmeältä ja silitettävältä? Visuaalisten elementtien lisäksi hahmoissa on aitoa luonnetta ja inhimillisyyttä.

Kahdessa ensimmäisessä osassa esitellään joukko unohtumattomia hahmoja Buzz Lightyearista Herra Perunapäähän. Kolmas osa tuo kuitenkin vielä lisää upeita hahmoja valkokankaalle: Tuhti-karhu, karmiva Iso vauva, surullinen lelu-puhelin sekä iki-ihana Ken. Nerokkuutta on myös se, miten Herra Perunapään on muuntauduttava tortillaksi pakosuunnitelman vuoksi.


Elokuvien hahmot ja hassunhauskat käänteet toimivat joka elokuvassa, mutta kolmoselokuvan tarinassa on mielestäni eniten syvyyttä. Teini-ikäinen Andy on lähdössä opiskelemaan ja lelut pelkäävät omaa kohtaloaan. Elokuvassa tuodaan loistavasti esille menettämisen tunteen eri skaalat sekä ystävyyden merkitys. Komediaa ja tarinan lennokkuutta ei kuitenkaan unohdeta. Lelujen pako-operaatio päiväkodista on hauskinta animaatiota pitkään aikaan.

Toy Story 3 on toistaiseksi elokuvahistorian menestynein animaatioelokuva ja se voitti vuoden 2011 Oscar-gaalassa parhaan animaation Oscarin.
Lopuksi voisinkin lainata ohjaaja Lee Unkrichin Oscar-puhetta:
"Thank you to audiences all over the world who came out in historic numbers and embraced a movie about talking toys that hopefully had something very human to say."


-Katja

4 kommenttia:

 1. Minäkin tykkäsin tuosta Toy story 3:sta enemmän kuin ykkösestä. Loisto pätkä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, se on ehdottomasti trilogian paras. Mikä on aika hyvä saavutus, kun ottaa huomioon miten hyviä ekatkin osat ovat. :)

   Poista
 2. Kolmonen oli kyllä ihan huippu :-) Vaikkei oo siltikään jatko-osissa Terminator kakkosen voittanutta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, Terminator kakkonen peittoaa kyllä ykkösosan. "Hasta la vista, baby". :D

   Poista