torstai 6. joulukuuta 2012

Tuntematon sotilas alkuillassa?

Heräsin aamulla kovin iloisena. Tiesin että tänään on pyhäpäivä (=ei töitä eikä opiskelua) ja rakkaan kotimaamme Suomen syntymäpäivä. Olin jo etukäteen fiilistellyt, että teen päivällä joulutorttuja ja glögiä ja niiden kera uppoudun Tuntemattoman sotilaan maailmaan kolmeksi tunniksi. Ja siitä sitten ystävän luo Linnan juhlien "kisastudioon". Tarkastin eilen illalla vielä Yle:n tekstikanavalta, ettei siellä ollut infoa Tuntemattoman sotilaan muuttuneesta näytösajasta. Ei ollut, huh. Mutta mitäpä ystäväni Turun Sanomat kertookaan minulle heti aamiaisen yhteydessä? Tuntematon sotilas on siirretty alkuiltaan ja tulee näin ollen siis samaan aikaan Linnan juhlien kanssa. Rude awakening.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Tuntematon_sotilas_(vuoden_1955_elokuva)
Viime vuonna hyväksyttiin uusi kuvaohjelmalaki ja valtion elokuvatarkastamo lakkautettiin. Elokuvatarkastamon aseman otti opetus- ja kulttuuriministeriön alainen virasto, Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus (MEKU), ja itsenäiset kuvaohjelmaluokittelijat, joiden toimintaa MEKU valvoo. MEKU luokittelee joitain ikärajoja myös itse, mutta pääosin luokittelusta vastaa itsenäiset toimijat (esim. media-alan yritykset). Tämän muutoksen myötä myös ikärajat muuttuivat 3,7,11,13,15,18 -> S,7,12,16,18. Elokuviin liitettiin myös sisältösymbolit, jotka kertovat minkälaista kamaluutta kyseinen pätkä pitää sisällään (esim. väkivaltaa, seksiä).

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194781211325/artikkeli/yle+tuntematon+sotilas+esitetaan+perinteisesti.html
Tänä jouluna MEKUn kynsiin joutui Edvin Laineen rakastettu klassikko Tuntematon sotilas vuodelta 1955. Elokuvan ikärajan tarkastuksesta oli tullut asiakaspyyntöjä ja kävikin ilmi, että k12-elokuvaa ei saa esittää televisiossa ennen kello viittä. MEKU kertoo, ettei Tuntemattomalla sotilaalla ole minkäänlaista erityisasemaa, jonka vuoksi se saataisiin esittää laista poiketen. Yle päätti pitkällisten pohdintojen jälkeen siirtää elokuvan alkuiltaan.

Ymmärrän MEKUn kannan tähän asiaan. Mikäli he olisivat tehneet yhden poikkeuksen, olisi pyyntöjä alkanut tulla jatkuvasti lisää. Vaikka Tuntematon sotilas onkin eräänlainen kansallisaarre, joka saa lähes aina viisi tähteä, on se silti elokuva muiden joukossa. 

Toisaalta minua ärsyttää suunnattomasti tällainen perinteiden rikkominen lasten etujen hengessä. Maailmassa on paljon järkyttävimpiä asioita kuin tämä Edvin Laineen elokuva. Milloin puututaan aamu-uutisiin, jossa näytetään väkivaltaa? En edes aloita puhumaan musiikkikanava MTV:n lauantaiaamun materiaalista. Muistan itse katsoneeni lapsena Tuntematonta sotilasta ehkä viisi minuuttia, kunnes totesin, että eihän näin tylsää elokuvaa voi katsoa ja menin takaisin leikkimään barbeilla. Lapsia ei voi sulkea kuplaan, jossa mitään pahaa ei tapahdu. Tällainen silkkihansikkailla käsittely vaan johtaa siihen, ettei lapset yksinkertaisesti osaa suhtautua vakaviin asioihin, kun niitä eivät koskaan ole joutuneet käsittelemään. 

http://kessukolot.wordpress.com/2012/11/13/parhaat-kotimaiset-elokuvat/
Samankaltaisia perinteisten teoksien muutoksia näkee muuallakin. Agatha Christien mestariteos Kymmenen pientä neekerinpoikaa muutettiin Eikä yksikään selvinnyt-nimiseksi. Haloo? Mikäli lapsi on tarpeeksi sivistynyt lukeakseen klassikkodekkareita, hän varmasti myös ymmärtää, että kyseistä n-sanaa ei pidä käyttää. Myös Taru sormusten herrasta - trilogian toisen osan nimeä aiottiin muuttaa Yhdysvaltojen 9/11 iskujen takia. Onhan Kaksi tornia-nimi nyt aivan liian lähellä asian ydintä. Onneksi näin ei kuitenkaan tehty. Maailmassa on paljon pahoja asioita, mutta ei ne muutu hyväksi nimeä tai lähetysaikaa muuttamalla. Ei Voldemortiakaan voitettu sillä, että häntä alettiin kutsua You-know-who-nimellä.

En tiedä oliko tällä romaanilla nyt minkäänlaista punaista lankaa, mutta sainpahan vaahdottua. :) 

Kivaa itsenäisyyspäivää kaikille!

-Katja

1 kommentti: