maanantai 25. helmikuuta 2013

After the Oscars

Oscar-yö valvottu ja uudelleen herätty noin tunti sitten. Luvassa todennäköisesti viimeinen postaus aiheeseen liittyen (hah, tai sitten ei, saas nähdä mistä innostun taas). Ainiin ja Argosta on pakko kirjoittaa vielä erikseen omassa postauksessaan.

Eilen (tai tänään, miten sen nyt ottaa) keräännyimme siis opiskelijatoverimme asuntoon omaan Oscar-studioomme. Paikalla meitä oli yhteensä kahdeksan elokuvan ystävää. Iltaan kuului muun muassa omien veikkauksien listaamista, energiajuomia/kahvia, kriittistä syväanalyysia ehdokkaista ja voittajista, naispuolisten katsojien huokailuja sekä yleistä hyvää tunnelmaa. Aamuseitsemältä raahauduimme omiin koteihimme nukkumaan. Oli huippua, tehdään tästä perinne toverit!


Seth MacFarlane oli juontajana odotuksiani parempi. Vitsit pyörivät paikoin hyväksyttävän rajalla, mutta kaikenkaikkiaan MacFarlane oli oikein viihdyttävää. Plussaa kantavasta äänestä ja selkeästä artikulaatiosta. Punaisella matolla nähtiin upeita tähtiä, joskin punaisen maton osuus oli jälleen tarpeettoman pitkä. Alla muutamia suosikkiasujani (kuvat oscar.go.com).

Amy Adams
Halle Berry
Naomi Watts
George Clooneyn avec
Sitten päästäänkin itse palkintoihin! Ben Affleckin ohjaama panttivankitrilleri voitti parhaan elokuvan Oscarin, vaikkei herra itse ollut edes ehdolla parhaasta ohjauksesta. Erittäin harvinaista, mutta todella hienoa että kyseinen elokuva voitti, sen verran mainiosta leffasta on kyse. Argo voitti myös ansaitut pystit sovitetusta käsikirjoituksesta sekä leikkauksesta.

Ohjauskategorian voitti yllättäen Piin elokuvan ohjannut Ang Lee, joka näin ollen siis nappasi palkinnon Steven Spielbergin nenän edestä. Olisin halunnut että ensikertalainen Benh Zeitlin olisi voittanut palkinnon Beasts of the Southern Wild -elokuvasta, mutta hänen tapauksessaan ehdokkuus todella on jo voitto. Tärkeintä on että Spielberg ei voittanut palkintoa puisevan tylsästä Lincolnista. Piin elämä voitti palkinnot myös parhaasta alkuperäismusiikista, visuaalisista tehosteista sekä kuvauksesta.

Omia veikkauksia. Ei ihan mennyt kaikki putkeen, mutta enemmän oikein kuin väärin kuitenkin!

Miespääosapystin sai odotetusti Daniel Day-Lewis elokuvasta Lincoln. Day-Lewis teki tällä palkinnolla historiaa, sillä hänestä tuli ensimmäinen mies, joka on voittanut parhaan miespääosapalkinnon kolmesti (aikaisemmat elokuvista There Will Be Blood ja Minun elämäni). Tämän lisäksi Lincoln voitti ainoastaan lavastus-Oscarin, mikä tämäkin oli mielestäni suuri vääryys, sillä kyseisen leffan lavasteet ovat melko yksipuoliset ja jälleen tylsät

Naispääosa meni mielestäni väärään osoitteeseen. Palkinnon sai 22-vuotias Jennifer Lawrence elokuvasta Unelmien pelikirja. Joo, kyllähän Lawrencen rooli leffassa on upea ja huomattavasti ikäistään kypsempi, mutta pystin olisi mielestäni ansainnut ehdottomasti Amour-elokuvan Emmanuelle Riva. Noh, Oscar-akatemia päätti tänä vuonna ilmeisesti kunnioittaa nuorta lahjakkuutta, viime vuoden konkarivoittaja Meryl Streepin jälkeen. Tämä palkinto jäi Unelmien pelikirjan ainoaksi voitoksi, että ehkä se on sitten ihan ok (ei oikeasti ole). Ps. ikävää että Jennifer Lawrence kaatui matkalla palkintokorokkeelle, varmasti nolottaa.

Kriittisin kisakatsojamme, Mikku-kissa.

Naissivuosapalkinto meni Anne Hathawaylle elokuvasta Les Misérables. Jee, ansaittu ja oikea voitto! Haluan mennä katsomaan Les Misin uudestaan! Kyseinen leffa sai Hathawayn palkinnon lisäksi patsaat parhaasta maskeerauksesta ja äänimiksauksesta. Hyvähyvä. Parhaan miessivuosan voitti Christoph Waltz Tarantinon elokuvasta Django Unchained. Jihuu, tätä palkintoa odotin ja pelkäsin kovasti, ettei Waltz saa sitä. Mutta näinpä kävi, hieno homma! Tarantino voitti Djangosta parhaan alkuperäisen käsikirjoituksen Oscarin. Huippua että akatemia huomioi tämän leffan näillä kahdella palkinnolla.

Parhaasta biisistä palkinto meni tietysti Adelen Skyfallille. Gaalassa nähtiin myös muita upeita Bond-musiikkiesityksiä. Skyfall sai myös palkinnon äänileikkauksesta, tosin tasapistein Zero Dark Thirtyn kanssa. Tasapeli Oscareissa, se oli yllättävää. Michael Haneken Amour voitti parhaan vieraskielisen elokuvan palkinnon, jes. Puvustuspalkinto meni Anna Kareninalle (big surprise), animaatiopalkinto Disneyn Urhealle ja dokumentti-Oscar Searching for Sugarmanille. 

Lyhytdokumentin voitti Inocente, lyhytanimaation Paperman, lyhyen näytelmäelokuvan Curfew. On erittäin hienoa, että lyhytelokuvia palkitaan Oscareissa, mutta itselleni nämä olivat täysin vieraita Papermania lukuunottamatta. Ensi vuoden Oscar-tavoitteeksi voisin laittaa näihin kategorioihin perehtymisen.


Minä kuittaan Oscareista, huippuelokuvuosi takana. 

Kiitos jos jaksoitte lukea näitä mun Oscar-hypetyksiä täällä!

-Katja

4 kommenttia:

 1. HAHAA jeeee kiitos hyvästä gaalaraportista! Ton parhaan leffan voittajan tiesin mutta muut tulikin tietoon sitten täältä :D Nyt mun täytyy kommentoida sataa asiaa.

  Ensinnäkin JJJESSSJESJESJES HYVÄ ANG LEEEEEE! Niiiiin mun lemppariohjaaja ja just parasta että pokkas pystin Spielbergiltä hähää!xD

  Ja mahtavaa tosiaan et Hathawaylle (ja Waltzille) meni toi sivuosan oscar, se roolityö oli aivan mmmmieeeeeeeeletön vaikkakin yllättävän pieni rooli oli sillä loppujen lopuks koko leffassa :O MÄKIN HALUUN MENNÄ KATTOO TÄN UUDESTAAAAAAAN! Tulee kylmät väreet kun vaan ajattelen koko leffaa ahahaaha.

  Ja OHO, oliks siel jotain kompurointidraamaakin? Aika paha, voi Jennifer-rukkaa. Mutta onneks sai pystin kumminki! :D

  Ja toi Amy Adamsin puku on muuten NIIN JUMALAINEN! Ehdottomasti yks illan upeimmista, ellei upein <3

  Kauhee kilometrikommentti xD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi miten mukava kommentti, piti oikein lukea useasti läpi. :)Les Misérables oli niin hyvä, ja vaikka Anne Hathawayn rooli yllättävän pieni olikin, niin sitäkin vaikuttavampi! Koosteessa varmasti näytetään näyttelijöiden musiikkiesitys.

   Juu se on aina niin kurjaa kun joku kaatuu. Mutta onneksi sieltä riensi heti Hugh Jackman auttamaan! Ja joo toi Amyn asu oli upea, ruuhkassa joku assistentti aina kantoi helmaa :D

   Poista
 2. Pakko vielä näin jälkikäteen sanoa, että oli hieno kun mediatutkimuslaisia pääsi paikalle näinkin sankoin joukoin. Tästä kyllä pitää tehdä perinne :)

  Veikkaukset tais mennä meillä pitkälti tasan. Oikein meni mulla jotakuinkin 15 ja väärin sitten 9. Aikamoista hajontaa oli kyllä tänä vuonna.

  Ainiin ja vielä pieni maininta. Kissan nimi on tosiaan Mikku ;), mutta empiiristen kokeiden pohjalta voin sanoa, että tottelee myös jokaista M I K alkuista nimeä, joten ei Mikko aivan väärin ole :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä huippua, kiitos vaan itsellesi isännöinnistä! Mulla meni veikkaukset aika samalla tavalla, oli kyllä melko yllättäviä voittoja. Mikä on kyllä ihan kiva, ettei tullut tylsää ennakkosuosikki-gaalaa. :)

   Aa, katos harjaantunut kuulo. Mikku onkin hyvä nimi! Miten ihmeessä kuulin joka kerta väärin, vaikka oltiin sun luona noin kahdeksan tuntia?!? :D Minäpä korjaan sen kuvaan.

   Poista