keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Kolmen leffan postaus

Oscar-projekti etenee. Sitten viime näkemän olen käynyt katsomassa kolme potentiaalista Oscar-voittajaa.


Viime sunnuntaina olin yhdessä keski-ikäisten pariskuntien kanssa katsomassa Michael Haneken elokuvan Rakkaus (2012). Eilen illalla sen sijaan loukkasin nenäni pakollisessa 3D-leffassa, elikkä vuorossa oli Ang Leen Piin elämä (2012). Tänään olin hurja ja skippasin luennon, jotta pääsin katsomaan Steven Spielbergin Lincolnin (2012). 

Sivuhuomio: haluaisin kovasti saada kaikki leffalippuni keltaisina läpysköinä, mutta aina ei jaksa hakea lippua tuntia etukäteen ja on pakko maksaa verkkopankissa. Höh. 

Kuva


Rakkaus kertoo iäkkäästä ranskalaisavioparista. Pariskunnan aktiivinen arki saa yllättävän käänteen, kun Emmanuelle Rivan näyttelemä Anne sairastuu vakavasti. Suurin osa elokuvasta sijoittuu avioparin tilavaan kerrostaloasuntoon eikä elokuvassa näiden hahmojen lisäksi hirveästi muita henkilöjä tavata. Elokuva on ahdistava, hidastempoinen ja vähäeleinen, mutta samalla koruton, kaunis ja koskettava. Upeat näyttelijänsuoritukset kruunaavat tämän merkittävän elokuvan.

Rakkaus on ehdolla seuraavissa Oscar-kategorioissa:

1. Paras elokuva
2. Paras naispääosa (Emmanuelle Riva)
3. Paras ohjaus (Michael Haneke)
4. Paras ulkomainen elokuva (Itävalta)
5. Paras alkuperäinen käsikirjoitus

 Mikäli Emmanuelle Riva ei voita naispääosakategoriaa, yllätyn todella kovasti ja vaikka syön hattuni. Parhaan ulkomaisen elokuvan pysti menee varmasti tälle elokuvalle. Muissa kategorioissa voitto näyttää melko epävarmalta, ellei tästä elokuvasta sitten tule yllätysvoittajaa.

Kuva

Ang Leen ohjaama Piin elämä kertoo intialaisen Piin selvitymistarinan. Pii seilaa avomerellä bengalintiikerin kera. Elokuva oli todella kaunista katsottavaa, mutta jäi minulle melko pintapuoliseksi haaksirikkotarinaksi. Tarinassa on syvällisempiäkin merkityksiä, muun muassa koskien ihmisyyttä ja ihmisluonnon pahuutta, mutta enimmäkseen ruudulla näkyy muriseva tiikeri eikä mitään sen enempää. Pidin kuitenkin elokuvan loppuratkaisusta, ja se toi tarinaan lisäsisältöä, jota kaipasin.

Piin elämä on ehdolla seuraavissa Oscar-kategorioissa:

1. Paras elokuva
2. Paras kuvaus
3. Paras ohjaus (Ang Lee)
4. Paras editointi
5. Paras musiikki
6. Paras laulu (Pi's Lullaby)
7. Paras lavastus
8. Paras äänieditointi
9. Paras äänimiksaus
10. Parhaat erikoistehosteet
11. Paras sovitettu käsikirjoitus

Huh, miten paljon ehdokkuuksia! Tekniikkapainotteisia tosin, ja niihin ne voitotkin taitavat jäädä. Musiikit oli hyviä ja niistä saattaisi palkinto tulla. Jos olisi olemassa jonkinlainen eläintenhallinta-Oscar, se kuuluisi ehdottomasti Piin elämälle.


Kuva

Ja viimeisimpänä tänään nähty Lincoln. Massiivisia lavasteita, paljon irtopartoja, hienoja puheenvuoroja ja dramaattista musiikkia. Mutta. Enpä ole pitkään aikaan sanonut näin elokuvasta, mutta Lincoln oli tylsä. Odotin koko elokuvan ajan jonkinlaista lentoon lähtöä, mutta sellaista ei tullut, ei edes lopun äänestystilaisuudessa. Elokuvassa oli taitavia miesnäyttelijöitä leikkimässä poliitikkoja, mutta siinäpä se. Sally Fieldin ja Joseph Gordon-Lewittin potentiaalisen herkulliset hahmot jätettiin täysin sivuun. Suurin pettymys tähän asti nähdyistä Oscar-ehdokkaista.

Lincoln on ehdolla seuraavissa Oscar-kategorioissa:

1. Paras elokuva
2. Paras miespääosa (Daniel Day-Lewis)
3. Paras miessivuosa (Tommy Lee Jones)
4. Paras naissivuosa (Sally Field)
5. Paras kuvaus
6. Paras puvustus
7. Paras ohjaus (Steven Spielberg)
8. Paras editointi
9. Paras musiikki
10. Paras lavastus
11. Paras äänimiksaus
12. Paras sovitettu käsikirjoitus

Voi mikä vääryys, että näitä ehdokkuuksia on näin paljon. Puolueellinen ja omaa historiaansa rakastava jenkkiakatemia ilmeisesti asialla. Miespääosa kuuluu tosin Daniel Day-Lewisille, siihen tuskin kellään on mitään sanomista. Muut tämän päälle tulevat pystit (joita tulee!) sen sijaan aiheuttavat minussa suunnatonta ärtymystä. Onneksi sentään Argo on alkanut haastaa Lincolnia parhaan elokuvan kategoriassa.

Oscar-operaation tilanne 20.2 klo. 21.06:

- Django Unchained
- Beasts of the Southern Wild
- Zero Dark Thirty
- Rakkaus
- Piin elämä 
- Unelmien pelikirja
- Argo
- Lincoln
- Les Misérables

Haa, enemmän nähty kuin näkemättä, jihuu!!!

-Katja

2 kommenttia:

 1. Mitäs ihmettä? Olitko säkin kattomassa Lincolnia tänään ? Mitenköhän onnistuin missaan :D?

  Itse kyllä pidin siitä kovasti, ja mitä olen tässä mielipiteitä kuullut niin taidan olla ainoa. En yhtään harmmittelisi vaikka Oscar tipahtaisi Aben hattuun. Elokuvataiteellisesti paras on tietenkin Rakkaus, mutta eeppisyys ja suuret tunteet puhuttelee akatemiaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, kumma ettei törmätty, ei siellä nyt ihan hirveästi katsojia ollut! :0

   Luulen kyllä että akatemia antaa Lincolnille muutamankin pystin, huomenna sitten jännitetään gaalan parissa! :)

   Poista