keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Viikon 13 leffakatsaus

Katsoin viime viikolla erityisen ahkerasti elokuvia, ja ennennäkemättömiä leffoja kertyi yhden sijaan peräti kolme. 


Tiistaina hyödynsimme kaverini kanssa Finnkinon superpäivää ja menimme katsomaan Sam Raimin uuden elokuvan Mahtava Oz (Oz the Great and Powerful 2013). Elokuva kertoo kiertävän sirkuksen taikurista Ozista (James Franco), joka ajautuu pyörremyrskyn mukana Ozin ihmemaahan. Maassa ovat asiat huonosti, sillä ilkeällä noidalla on valta. Ozia luullaan mahtavaksi velhoksi, joka on tullut pelastamaan maan ilkeän noidan kynsistä. Tästä lähtee käyntiin vauhdikas seikkailu täynnä fantasiaa, erikoisia hahmoja ja upeeeeita maisemia.

Oli todella virkistävää katsoa pitkästä aikaa aitoa ja oikeaa fantasiaa. Elokuva näytti uskomattoman upealta, hyvä etten huokaillut leffateatterissa ääneen. Tarina oli mukaansatempaava, genreen sopien yksisuuntainen ja melko ennalta-arvattava. Hahmot olivat kauniita/komeita/suloisia ja mukavasti karrikoituja. Fantasiaelokuvassa hahmot ja tarina saavat olla hieman pintapuolisia, se ei haittaa samalla tavalla kuin esimerkiksi draamaelokuvassa. Tärkeintä on että elokuva näyttää hyvältä ja on vauhdikas ja rentouttava. Ja Mahtava Oz todella täyttää nämä vaatimukset!


Torstaina katsottiin poikaystävän kanssa dvd:ltä Yhdeksäs Portti (The Ninth Gate 1999). Elokuvassa nähdään vanhoihin kirjoihin erikoistunut Dean Corso (Johnny Depp), joka saa tehtäväkseen etsiä käsiinsä harvinaisen ja pelottavan kirjan kolme olemassaolevaa kappaletta. Kirjalla ajatellaan saavan yhteyden itse paholaiseen, joten tietysti kirjoja hamuavat käsiinsä myös muut innokkaat. Etsinnästä muodostuu jännittävä ja hermoja raastava seikkailu.

Elokuva alkaa lupaavasti ja saa katsojan oikeasti kiinnostumaan tarinasta ja odottamaan jatkoa. Tarinaa selitetään tarpeeksi, mutta silti jätetään sopivia aukkoja katsojan hämäämiseksi. Erityisesti pidän musiikeista, jotka luovat tappelukohtauksiin erikoisen koomisen tunnelman. Mutta. Sitten aletaan leikkiä yliluonnollisilla asioilla. Ei hyvä. En usein pidä "hengellisistä" elokuvista, koska koen niiden tarinat ärsyttävän yliampuvina ja epäuskottavina. Makukysymys tietenkin, mutta leffan loppupuolesta en pitänyt sitten ollenkaan.


Sunnuntaina menin Kinokoplaan katsomaan Hayao Miyazakin käsikirjoittaman ja tämän pojan Goro Miyazakin ohjaaman elokuvan Kukkulan tyttö, sataman poika (Kokuriko-zaka kara 2011). Tarinan keskiössä ovat kukkulalla asuva tyttö Umi ja satamassa elävä poika Shun. Nuorukaiset käyvät samaa lukiota ja tutustuvat toisiinsa opiskelijoiden yhteisen kerhotalon kautta. Kerhotalo on tila, jossa erilaiset ryhmät kokoontuvat ja viettävät aikaa. Ränsistynyt talo on joutunut purku-uhan alle ja nuoret päättävät kunnostaa talon ja taistella sen puolesta. Tämän juonikuvion lisäksi tärkeässä osassa on perhesuhteet ja nuorten välille kehittyvä romanssi.

Tämä oli ensimmäinen näkemäni japanilainen animaatioelokuva, pienet hurraahuudot tälle. Alkuun olin kovin hämmentynyt elokuvan värikylläisyydestä, erikoisista eleistä (muun muassa hahmojen tiheään käyvät suut) sekä reippaista musiikeista. Näihin tottui kuitenkin nopeasti ja huomion sai itse tarina. Ja miten ihana tarina se olikaan. Melko tavanomainen tosin, mutta toteutus korvasi kaikki pienimmät viat. Elokuvassa yhdistyi juuri sopivasti lapsuuden kepeys ja aikuisuuden vakavuus. Tunnelma oli seesteinen ja ihastuttava. Kaunista, todella kaunista. Tästä innostuneena lainasin ystävältäni Hayao Miyazakin Naapurini Totoron. Animesivistys jatkukoon!

Mitä leffoja siellä on katseltu?

-Katja

4 kommenttia:

 1. Nuo kaikki kolme nähtynä ja itseasiassa Yhdeksäs portti tuli katsottua ihan vähän aikaan sitten itsekin ekaa kertaa. Mielipiteesi siitä oli pitkälti sama kuin omani, pitkään oli hemmetin lupaava ja sitten... löts.

  Ja aivan kertakaikkisen hienoa, että olet alkanut animesivistyksen, tarkennettakoon Ghiblisivistyksen. Melkein mitä vaan Ghibli-kuvia voin lämpimästi suositella, ihan oma top henkilökohtaiset suosikit löytyy blogistani : ) silloisen listan laatimisen aikaan ei tosin ollut vielä tullut kätkijöitä eikä juuri tuota kukkulan tyttöä ja sataman poikaa, mutta edellä mainittu kannattaa myös katsoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmitti kyllä että tuo Yhdeksännen portin loppu oli niin huono, pitkään tosiaan oli lupaava. Mutta kiva että joku muu on myös samoilla linjoilla tässä!

   Jep, olihan se melkein häpeällistä kun ei ollut nähnyt yhtäkään anime(Ghibli)elokuvaa. Tästä se sivistys alkaa, sain jo ystäviltäni melkoisen tietoiskun. Katsottavien listalla Kätkijöiden lisäksi ainakin Naapurini Totoro, Henkien kätkemä ja Prinsessa Mononoke. :)

   Poista
 2. Viime viikolla tuli käytyä Elokuvissa katsomassa Croodit 3D versiona. Oli muuten hyvän näköinen elokuva. Suosittelen. Kotona taas tuli katsottua disneyn Tron:perintö. Sekin oli hyvän näköinen elokuva. Harmittaa kun en aikoinani sitä elokuvissa päässyt katsomaan. olisi varmaan näyttänyt hyvältä 3D,nä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Croodit on ilmeisesti ollut aikamoisen suosittu tässä pääsiäisen alla. Toivottavasti ehtisi tässä arkena katsomaan, muuten nuo 3D-liput melko tyyriitä. :(

   Se on kyllä ikävää kun jotain leffaa ei pysty enää näkemään 3D:nä. Itse en ole aikaisemmin ollut mikään 3D-fani, mutta tuo Mahtava Oz kyllä vakuutti minut tekniikan hienoudesta.

   Poista