tiistai 18. kesäkuuta 2013

Ajankohtainen leffa - Only God Forgives

Olimme eilen katsomassa opiskeluporukalla tämän hetken varmasti kiistellyimmän elokuvan Only God Forgives. Pitkiin aikoihin ei ole mikään elokuva jakanut kriitikoita ja yleisöjä näin radikaalisti. Cannesin elokuvajuhlien gaalanäytöksestä oli jopa marssinut ihmisiä ulos. Elokuva on saanut osakseen buuausta, mutta myös viiden tähden ylistyksiä. Ikinä en ole varmasti astunut leffateatteriin näin tietämättömänä siitä mitä tuleman pitää. Jätin tietoisesti lukematta kaikki arvostelut ennen elokuvaa, jotta pystyin muodostamaan oman mielipiteeni. Ja tässä se nyt tulee.

Kuva täältä

Nicolas Winding Refnin ohjaama Only God Forgives sijoittuu Bangkokin synkille seuduille, jossa prostituutio ja väkivalta ovat arkipäivää. Tarinan keskiössä ovat kovanaamainen Julian (Ryan Gosling), tämän manipuloiva äiti (Kristin Scott Thomas) sekä eläkkelle jäänyt paikallinen poliisi (Vithaya Pansringarm). Julianin veli Billy saa surmansa iljettävien tapahtumien seurauksena ja tämä aloittaa väkivaltaisen kostokierteen. 

Kehystarina on itsessään melko tavanomainen, mutta Refn luo elokuvaan syvällisempiä merkityksiä visuaalisen kerronnan ja äänimaailman avulla. Elokuvan voidaan nähdä käsittelevän niin väkivallan merkityksettömyyttä kuin kieroutuneiden perhesuhteiden vaikutuksia konflikteihin. Myös käsitys oikeudenmukaisuudesta on vahvasti läsnä. Halutessaan elokuvasta voi myös löytää kolonialismikritiikkiä. Lisäksi freudilaiset ja lacanilaiset varmaan itkevät ilosta nähdessään tämän elokuvan, niin paljon siinä on perverssiä äiti-poika-symboliikkaa ja oidipuskompleksia. Paljon pureskeltavaa.

Kuva täältä
Näin paljon kaikkea syvällistä ja upeaa 90 minuutin elokuvassa, pakkohan leffan on olla mestariteos. Monet ovatkin sitä mieltä olleet, mutta itse kallistun vähän toiseen suuntaan. Elokuva on karmivalla tavalla kaunis ja todella hallittu. Äänimaailma on makea. Mutta. Minun maailmassani hyvän elokuvan luovat uniikki tarina, toimiva dialogi sekä mielenkiintoa herättävät roolihahmot. Only God Forgives kikkailee mielestäni liikaa visuaalisilla elementeillä ja nopeilla leikkauksilla. Dialogia elokuvassa ei ole juuri lainkaan. Vaikka Ryan Goslingia onkin aina mukava katsella, jää hänen hahmonsa Julian pintapuoliseksi kiiltokuvapojaksi. Gosling saattaa ehkä jopa olla liian komea tähän elokuvaan. Elokuvan maailma on rujo, likainen ja ahdistava ja Gosling onnistuu näyttämään hyvältä jopa turpaansaaneena.

Ymmärrän ihmisiä, jotka antavat tälle elokuvalle viisi tähteä, mutta omaan makuuni Only God Forgives on liian viivyttelevä ja epäolennaisiiin asioihin takertuva.

Tykkään aina kuulla erilaisia mielipiteitä leffoista, mutta tämän kohdalla varsinkin olisi mahtavaa kuulla leffan nähneiden kommentteja!

-Katja

2 kommenttia:

  1. En ole tätä nähnyt ja saattaa aikataulujen puolesta jäädä näkemättä, mutta ehkä dvd katseluun. Aiemmin hidasteena oli juuri tämä katsoako vai ei katsoa, onko tämä kuinka hyvä esim Driveen verrattuna? Siitä tykkäsin nimittäin kuin hullu puurosta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse tykkäsin Drivesta enemmän kuin tästä, mielestäni se oli jotenkin vauhdikkaampi ja vakuuttavampi, kun taas Only God Forgives oli viivyttelevä ja mystinen. Kannattaa kyllä ehdottomasti mennä katsomaan, sen verran vaikuttava leffa, vaikkei viittä tähteä saisikaan. :)

      Poista