perjantai 19. heinäkuuta 2013

Kirja-arvostelu - Unbearable Lightness

Portia de Rossin esikoisromaani, Unbearable Lightness: A story of loss and gain, on riipaiseva ja ajatuksia herättävä teos syömishäiriöistä ja itsensä hyväksymisestä. De Rossi kertoo lukijoille taistelustaan anoreksiaa ja bulimiaa vastaan. Sairaus eteni lopulta niin vakavaksi, että de Rossi painoi enää 37 kiloa. De Rossi kuitenkin kapusi ylös tästä pohjalukemasta ja löysi tiensä kohti terveellisempää ja rehellisempää elämää.

”I didn’t decide to become anorexic. It snuck up on me disguised as a healthy diet, a professional attitude.”

Portia de Rossi on australialais-syntyinen näyttelijä, joka on tunnettu muun muassa rooleistaan televisio-sarjoissa Ally McBeal sekä Arrested Development. De Rossi asuu nykyään Los Angelesissa vaimonsa Ellen DeGeneresin kanssa, ja on aktiivinen homojen oikeuksien sekä naisten terveysasioiden puolestapuhuja. Esikoisteoksessaan de Rossi valottaa elämänsä pimeintä ajanjaksoa, jolloin hänen elämänsä pyöri pelkästään syömisen, painon sekä kehonkuvan ympärillä.De Rossi käy teoksessaan läpi elämänsä eri vaiheita, teinivuosien mallin töistä aikuisen näyttelijän paineisiin. Eri ajanjaksojen välillä liikutaan sujuvasti, eikä lukijalle tule missään vaiheessa hämmentynyt olo. De Rossi onnistuu rinnastamaan lapsuutensa tapahtumat myöhempiin elämänvaiheisiin osuvasti. Kirjan pääpaino on siinä de Rossin elämänvaiheessa, jolloin hänet pestattiin Ally McBeal –televisio-sarjaan. Hollywoodin ulkonäkö- sekä seksuaalisuusihanteet saivat de Rossin sairauden pahenemaan entisestään. Teoksessa valotetaan julkisuuden pimeää puolta, jossa ulkokuorta pidetään merkittävämpänä kuin persoonallisuutta. 

Unbearable Lightness on kirjoitettu avoimesti ja rehellisesti. Usein itsekirjoitetut muistelmat kompastuvat johonkin subjektiivisuuden ja objektiivisuuden välimaastoon, mutta de Rossin teksti tuntuu tulevan suoraan sydämestä. De Rossi on kertonut halunneensa kirjoittaa teoksensa sairaan ihmisen näkökulmasta, eikä näin ollen käyttänyt apunaan ammattikirjailijaa. Kirjan teksti on realistista ja helppolukuista, mutta samalla hyvin kaunista – melkein runollista. On vaikea kuvitella, ettei de Rossi ole tätä ennen kirjoittanut ainuttakaan kirjaa. Toisaalta tämä kokemattomuus saattaa olla juuri se asia, joka tekee Unbearable Lightness –teoksesta herkän ja ainutlaatuisen. De Rossi ei yritä kikkailla hienoilla sanoilla tai muilla kielellisillä tempuilla. Hän kirjoittaa elämästään melkein päiväkirjanomaisesti. Osan mielestä teoksen yksityiskohtiin perustuva kirjoitustyyli saattaa tuntua liian alleviivaavalta. Kirjassa kuvaillaan esimerkiksi aterioita ja niiden sisältämiä kalorimääriä hyvin tarkasti. Omasta mielestäni tällainen yksityiskohtaisuus heijastaa hyvin de Rossin silloista pakonomaista järjestyksen ja kontrollin tarvetta.De Rossi ei häpeile kertoessaan mitä kamalampia asioita itsestään ja omista elintavoistaan. Hän kuvailee rehellisesti miksi luuli tekevänsä elämässään oikeita ja terveitä ratkaisuja. Hetkellisesti de Rossin perfektionistiset kehotukset ja kurinpito tuntuvat jopa järkeviltä, mikä tekee kirjasta entistä kauhistuttavamman.

”I had lost control. I’d lost control and I could do it again without warning. If I lost control again, I could get fat again. I would have to start this thing over again. I would fail at the one thing I knew I was good at.”

Unbearable Lightness: A story of loss and gain on samalla ahdistava sekä inspiroiva. Teoksen prologi ja epilogi ovat symmetriassa keskenään, ja ne luovat kirjalle toimivat kehykset. Prologin tunnelma on ahdistavuudessaan niin kammottava, että epilogin onnellisuus saa aikaan eräänlaisen katharsiksen – jos näin voimakkaita sanoja voidaan käyttää. De Rossi on tehnyt merkittävän työn kirjoittaessaan tämän kirjan. Kaikkien, joilla paino on joskus noussut tärkeämmäksi kuin onnellisuus ja terveys, olisi hyvä lukea tämä kirja. Kirjasta on varmasti myös apua anoreksiasta kärsivien läheisille. Tämä teos ei kuitenkaan ole minkäänlainen terveyden oppikirja. Unbearable Lightness on kaunis kirja, joka käsittelee syömishäiriöiden ohella ihmisyyttä, rehellisyyttä, vapautta sekä rakkautta.

-Katja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti