keskiviikko 21. elokuuta 2013

Virgin Suicides - leffa parempi kuin kirja

Kirjan ja leffan vertaaminen on aina hieman kyseenalaista, sillä ne ovat kaksi erilaista taidemuotoa. Kirjojen sanallinen anti siirtyy harvoin sellaisenaan elokuvien visuaaliseen maailmaan. Vertailua kuitenkin tehdään ja usein ollaan sitä mieltä, että kirja on parempi kuin elokuva. Nyt olen löytänyt yhden teoksen, jonka elokuvasovitus on alkuperäistekstiä parempi. Ainakin omasta mielestäni. Kyseessä on Sofia Coppolan ohjaama Virgin Suicides, joka perustuu Jeffrey Eugenidesin samannimiseen romaaniin. 


Tarina kertoo viidestä Lisbonin sisaruksesta, jotka riistävät kaikki hengen itseltään vuoden sisällä. Tarina on ahdistava ja kauhea, mutta samalla mystinen ja ajatuksia herättävä. Mystisyyttä luo se, että tarina kerrotaan siskosten naapureiden näkökulmasta. Näin kuolemien motiivit ja todellisuus jäävät eräänlaisen illuusion peittoon. Selvää on ainoastaan naapurinpoikien rakkaus ja pakkomielle Lisbonin siskoksia kohtaan. 

Olin nähnyt leffan kerran aikaisemmin nuorempana, mutta en muistanut sitä kovin hyvin. Noin viikko sitten sain luettua kirjan ja katsoin elokuvan heti perään. 


Miksi elokuva oli parempi kuin kirja?

1. Kirjassa keskityttiin melko paljon epäolennaisuuksiin, kun taas leffan fokus oli selkeämpi. Kirjassa yritettiin luoda kokonaiskuvaa pikkukaupungissa elävästä yhteisöstä, mikä on periaatteessa hyvä, mutta se sai kirjan tuntumaan hieman pitkäveteiseltä. 
2. Tarinan mystisyys ja karmivuus tuli mielestäni paremmin esille musiikin ja visuaalisen estetiikan avulla. Sanat voivat olla kauniita, mutta tuntuivat tässä tapauksessa liian arkisilta ja alleviivaavilta. 
3. Lisbonin siskosten ulkonäköä oli romantisoitu, sillä kirjassa heitä ei kuvailtu niin kauniiksi, kuin mitä he leffassa olivat. Varsinkin Lux Lisbon (Kirsten Dunst) oli elokuvassa viehkeämpi kuin mitä kirjan kuvailu antoi ymmärtää. Tytöt eivät kuitenkaan olleet liian ilmeisiä kaunottaria. Mielestäni Lisbonin siskosten kauneus korosti sitä seikkaa, että heistä ei loppujen lopuksi tunnettu kuin pinta.  

Onko joku sattumoisin myös lukenut tämän kirjan ja nähnyt leffana? Mielipiteitä?

-Katja

6 kommenttia:

 1. Hyvä, että muistutit leffasta - ja Coppolasta. Mietin just, että Lost in Translation taitaa olla ainoa Sofian leffa, jonka oon kattonu.

  Kirjojen ja leffojen suhde on aina mielenkiintoinen. Tsekkaa joskus Frank McCourtin kirjat, jos eivät ole vielä tuttuja, esim. Seitsemännen portaan enkeli. Siitä(kin) on tehty leffasovitus, mut en oo uskaltanu vielä kattoa. :) Kirja menee kuitenkin kevyesti top10 all-time-favourite teoksiin.

  Tsemppiä bloggailuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virgin Suicides ja Marie Antoinette on omia lemppareita. Uusi Bling Ring oli kanssa ihan ok, muttei mikään kovin ihmeellinen.

   Kiitos vinkistä! Vitsit kun on niin paljon hyviä kirjoja ja leffoja mihin haluisi tutustua, mutta aika ei tunnu riittävän. Mulla jopa omassa kirjahyllyssä useita kirjoja, joita en ole ehtinyt lukea. Ihan kiva että alkaa syksy, niin voi hyvällä omallatunnolla pysyä sisällä lukemassa teekupin kera. :)

   Poista
 2. Moikkelis, jos kiinnostaa miltä tuo Lux näyttää kun kirjan kuvailu laitetaan sellaiseen poliisi kasvonpiirtelyohjelmaan, vierailehan tuolla -> http://thecomposites.tumblr.com/post/19626813365/lux-lisbon-the-virgin-suicides-jeffrey
  Harvinaisen creepyä.
  Päädyin tuolta TV Thursdayn kautta vierailulle tänne, kiva blogi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitti kun linkitit tuon, on kyllä aika yllättävän näköinen Lux. Nyt jumituin tuolle sivulle katselemaan muita tuttuja naamoja. :D Ja hei kiva kuulla että tykkäät, kiitos paljon! :)

   Poista
  2. Juuuh, aika koukuttava toi nimenomainen Tumblr kyllä, osittain myös alkaa vähän pelottamaan noi naamat :D

   Poista
  3. Hyvä löytö tuo sivusto, mutta oot oikeessa, noissa on jotain karmivaa noissa naamoissa :D

   Poista