torstai 5. syyskuuta 2013

Huono leffa, mukava leffailta

Viime maanantaina katsoin telkkarista Ken Kwapisin ohjaaman elokuvan Jätä se! vuodelta 2009. Olin kuullut tästä leffasta aikaisemmin ja ajatellut että se voisi olla laadukas ja erilainen romanttinen komedia. Tähän mielikuvaan vaikutti varmasti se, että elokuvaa on mainostettu Sinkkuelämän käsikirjoittajilla ja alkuperäinen nimi "He's Just Not That Into You" viittaa erinomaiseen Sinkkis-jaksoon, jossa Jack Berger lausuu nämä kuolemattomat sanat. Odotettavissa oli siis mukava leffailta. Sitä se olikin. Leffa tosin oli aivan surkea.


Jätä se! kertoo monta erilaista tarinaa noin kolmekymppisten nuorten aikuisten ihmissuhdekoukeroista. On epätoivoista sinkkua, paatunutta poikamiestä, avioon haluavaa jenniferanistonia, some-deittailijaa, pettävää aviomiestä jne. Kaikille jotain. Tämä monipuolisuus olisi voinut olla syy leffan onnistumiseen, mutta ikävä kyllä tässä käy päinvastoin. Draaman kaari on sirpaleinen ja tarinat eivät nivoudu yhteen tavalla, jota ohjaaja on varmasti hakenut. Hahmot ovat elokuvan genreenkin suhteutettuna äärettömän pinnallisia, eikä yhteenkään heistä pysty samastumaan. Ainut hahmo, josta edes hieman pidin oli Justin Longin näyttelemä sanavalmis baarimikko. Leffa sisältää kaksi tuntia tylsähköjä ihmissuhdesekoiluja, jotka lopuksi pistetään mukanäppärästi pakettiin.


Aikamoisen huono leffaa oli siis tarjolla. Mutta tästä huolimatta leffailta oli todella mukava. Oli eväitä ja mukavat oltavat sohvalla. Juuri niin, sohvalla, hurraa kaksioasuminen! Mielestäni elokuvan laatu ei ole suoraan verrannollinen elokuvaillan onnistumiseen. Joskus ala-arvoisen huono kauhuleffa voi luoda paljon nautinnollisemman elokuvaelämyksen kuin ns. laatuleffat. Elokuvailta on jotain paljon enemmän kuin itse elokuva. Siihen sisältyvät seura, tarjoilut, olosuhteet, fiilikset ja monet muut tekijät. 


Pitäkää ihmiset leffailtoja! Katsokaa myös huonoja leffoja! Jollei muuta niin ainakin niiden katsominen saa arvostamaan enemmän niitä oikeasti hyviä elokuvia.

-Katja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti