keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Leffaa luentosalissa - Illusionisti

Aurinkoinen sunnuntaipäivä yliopistonmäellä luentosalin uumenissa. Ei ehkä kuulosta kovin houkuttelevalta, mutta kun kyseisessä luentosalissa näytetään Jacques Tatin käsikirjoitukseen perustuva animaatio, ei tarvitse pohdiskella sen kauempaa. Kinokopla järjesti tämän ilmaisnäytöksen Turun kaupunginosaviikkojen kunniaksi. 

Kuva täältä

Elokuvaksi oli valittu Illusionisti, joka perustuu Jacques Tatin vuonna 1956 kirjoittamaan käsikirjoitukseen. Hetki siinä meni, mutta vihdoin vuonna 2010 Sylvain Chomet ohjasi elokuvan valkokankaalle. Tarina kertoo Tatischeff-nimisestä taikurista, jonka estradimenestys alkaa hiipua, kun uudenlaiset viihteen muodot valtaavat alaa. Eräästä esiintymispaikasta taikurin matkaan lähtee nuori tyttö, joka on lumoutunut taikurin tempuista. Parivaljakko päätyy asumaan Edinburghiin, jossa taikuri yrittää saada uransa nousuun. Päähenkilöt joutuvat kohtaamaan arjen ja kyseenalaistamaan magian olemassaolon.

Kuva täältä

Illusionisti on todella kaunis elokuva. Siinä on käytetty perinteisiä piirrosanimaation keinoja ja jokainen kuva on kuin maalaus. Dialogia elokuvassa ei juurikaan ole, mutta eipä sitä kaipaakaan. Tatille uskolliseen tyyliin, kuvat ja eleet kertovat sanoja enemmän. Perheen pienimmille elokuvaa en suosittelisi, sillä sen sävy on todella surumielinen ja kohtaukset sisältävät rankkojakin teemoja. Illusionisti on enemmänkin aikuisille tarkoitettu animaatio. Tarinassa on huumoria, mutta se on hillittyä ja hienovaraista. 

Itse pidin Illusionistista. Tarina on kaunis ja animaation toteutus on vakuuttava. Vaikka elokuva on kovin surullinen ja synkkä, on läsnä silti kauneus ja hyvyys. Vanhanaikaista melankoliaa, me likey. 

-Katja 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti