maanantai 30. syyskuuta 2013

Lihaton lokakuu

Moni on varmasti jo tutustunut Riku Rantalan ja Tunna Milonoffin uuteen ohjelmakonseptiiin Docventuresiin. Pikkupriiffi niille, jotka eivät tiedä mistä on kyse. Madventuresista tutut Riku ja Tunna esittävät joka keskiviikko Ylellä dokumentin. Jaksoja nähdään 12, joista jokaisessa on oma teemansa. Dokumentteja on nähty jo viisi, seitsemän siis jäljellä. Dokumentin lisäksi konseptiin kuuluu aikaisemmin päivällä kuultava radiokeskustelu, televisiossa ennen itse dokumenttia nähtävä alustus sekä dokumentin jälkeinen live-jälkipuinti. Twitter ja facebook käyvät ohjelman aikana kuumina ja kommentteihin reagoidaan suorassa lähetyksessä. Kyseessä on periaatteessa siis virtuaalisesti yhteisöllinen leffailta. Nerokas konsepti, eipä voi muuta sanoa.


Itse dokumentin lisäksi Docventures on aiheuttanut myös erilaisia lieveilmiöitä. Yksi näistä on facebookissa supersuosion (tällä hetkellä osallistujia on 22 575 ja luku kasvaa aina refreshiä painaessa!) saavuttanut Docventuresin Lihaton Lokakuu. Riku Rantala haastettiin ohjelmassa viettämään kuukausi ilman lihaa ja tämän myötä Docventures perusti facebookiin tapahtuman, jossa haastettiin myös muut lihattomaan lokakuuhun.


Olen sitä mieltä, että mikäli halutaan tehdä elämäntapamuutoksia, ne pitäisi tehdä omasta tahdosta ja mielenkiinnosta, eikä minkään trendikkään ilmiön saattelemana. En kuitenkaan näe pahana sitä, että jokin suosittu ilmiö innostaa tekemään jotain, mitä on aiemminkin harkinnut. Niinpä minäkin sitten päätin olla lihaton lokakuun ajan. 


En syö tälläkään hetkellä paljoa lihaa, syynä ehkä opiskelijabudjetti sekä se, että pidän monista kasvisruoista lihaa enemmän. Minulla on kuitenkin omia heikkouksiani, joihin kuuluu muun muassa kanasalaatti, jauheliha, kalkkunasubi, pepperoni sekä erilaiset leivän päälle laitettavat leikkeleet. Lihattomassa ruokavaliossa minua kiinnostaa erityisesti se, että tuottaako se haasteita. En ajattele syöväni paljon lihaa, mutta on jännittävää nähdä konkreettisesti, että kuinka paljon lihattomuus vaikuttaa ruokarutiineihin.


Haluan myös tämän kuukauden aikana kokeilla uusia reseptejä ja raaka-aineita. Kokkailuilla on paha tapa jumittua tiettyihin hyväksi todettuihin annoksiin. Nyt haluan kokeilla ja oppia uutta. Ensimmäisenä listalla on maukkaan kasvissosekeiton valmistaminen, en ole koskaan aikaisemmin tehnyt sitä itse! Onneksi myös poikaystävä lähtee tälle linjalle lokakuun ajaksi, niin ei tarvitse eri ruokia kokkailla.


Kuvina tässä postauksessa on viime aikojen lihattomia ruokia. Näillä mennään! Tänne saa linkkailla hyviä reseptejä ja kasvisruokailevat ystäväni voitte antaa vinkkejä ihan kasvotusten!

Lähtevätkö muut koittamaan lihatonta lokakuuta?

-Katja

6 kommenttia:

 1. ite en aatellu ottaa tätä lihaton lokakuu -haastetta vastaan, mutta nyt seuraan mielenkiinnolla kyllä, että miten sä koet sen :) eli oliks vaikeet (keksiä ruokia), näkykö budjetissa, kävitkö lokakuun aikana ravintoloissa -> mitä lihatonta listalta pomit ym ! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin kyllä ihan mielenkiinnolla odottelen, että onko tämä nyt jotenkin erityisen mullistavaa, luultavasti raportoin myös tänne :) Ainakaan tämän päivän aamupala ei tuottanut vaikeuksia, peruspuuroa vain :)

   Poista
 2. Tortilloihin lihan tilalle soijasuikaleita. Ne kun maustaa (meitsi laiskana iskenyt vaan valmismaustepussin joukkoon), niin hyvää ja halpaa tulee. Pirkan sivuilta kannattaa myös kattoa semmonen kuin lämmin fetasalaatti. Lisäksi tuolta> http://bakerpirat.vuodatus.net/lue/2008/07/feta-porkkanasosekeitto löytyy mun lempparikeitto. Mun mielestä kasvisruokien tekeminen on paljon helpompaa, lihan kanssa on aina jotain kikkailua jos kokeilee jotain jauhelihaa eksoottisempaa. Ainakin mun keittiössä.

  - Essi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi vitsi toi fetaporkkanakeitto näyttää hyvältä, sitä pitää testaa! Mun lihakokkailut pitäytyy juurikin siinä jauhelihassa ja kanassa, joten kovin eksoottista ei ole. Menisi kyllä ihan sormi suuhun jos pitäisi jokin naudan superpihvi valmistaa :D

   Poista