maanantai 4. marraskuuta 2013

Kauhuklassikon remake - Carrie

Kävimme lauantai-iltana ystäväni kanssa katsomassa Halloweenin kunniaksi klassikkokauhuleffa Carrien uusintaversion. Remake-leffat ovat aina jännittäviä, varsinkin jos on pitänyt alkuperäisestä versiosta. Mielestäni on kuitenkin perusteetonta mollata uusintaversioita näkemättä niitä. Katsomisen jälkeen se on ihan ok. Uusintaversioissa on myös väistämättä se ongelma, että ne arvotetaan aina suhteessa alkuperäisteoksessa. Näin teen nyt myös itse.


Kimberly Peircen ohjaama Carrie (2013) perustuu Stephen Kingin romaaniin ja sen pohjalta vuonna 1976 tehtyyn elokuvaan. Alkuperäiselokuvan ohjasi Brian De Palma ja siinä nimikkoroolia näytteli Sissy Spacek. 

Elokuva kertoo syrjäytyneestä Carrie-tytöstä (Chloë Grace Moretz) ja tämän uskonnollisesta ja ylihuolehtivasta äidistä (Julianne Moore). Ujo Carrie joutuu koulunsa päättäjäisissä kammottavan pilan kohteeksi. Tämän seurauksena telekineettisiä kykyjä omaava tyttö ajaa koko juhlaseurueen tuhon partaalle.

Kuva täältä

Peircen uusintaversio on ihailtavan uskollinen alkuperäisteokselle, mutta se on myös päivitetty näppärästi nykyaikaan. Älypuhelimet on tietysti ujutettu osaksi tarinaa, mutta ilokseni erittäin onnistuneesti. Vaikka elokuvassa on moderni ote, henkii se silti alkuperäisteoksesta tuttua rumuutta ja ahdistavuutta. Elokuvan alkupuolen suihkukohtaus on juuri niin inhottavaa katseltavaa kuin vuoden 1976 elokuvassa. 

Uusintaversion näyttelijäsuoritukset ovat huippuluokkaa. Varsinkin Carrien äitiä näyttelevä Julianne Moore on roolissaan loistava. Mooren hahmo on samalla karmiva sekä äidillinen. Ennen elokuvan näkemistä minua hämmensi Kick Ass-tähti Chloë Moretzin valinta Carrien rooliin, mutta hän osoitti olevansa roolin arvoinen. Ensimmäiset kohtaukset menevät liiaksi kategoriaan "hengaan hartiat korvissa ja pullistan silmiäni", mutta kaiken kaikkiaan Moretz on roolissaan upea. Ehkä jopa liian kaunis Carrien rooliin, mutta annettakoon tämä anteeksi.

Mielestäni oli tärkeää, että tästä elokuvasta tehtiin uusintaversio. Nuoremmat katsojat (joita olikin lauantaina katsomossa runsaasti) eivät välttämättä ole nähneet alkuperäisteosta, joten on hienoa, että hekin kokevat tämän tarinan. Vaikka Carrie on fiktiota ja varsin epärealistista sellaista, on sen lähtökohdat pelottavan ajankohtaisia. Koulukiusaus on vakava ongelma ja sitä käsittelevät elokuvat ovat tärkeitä.

Onnistunut remake.

-Katja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti