sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Vuoden 2013 paras elokuva - katsaus Oscar-ehdokkaisiin

Viime torstaina julkaistiin tämän vuoden Oscar-ehdokkaat. Ehdokaslistat mukailivat pitkälti ennakko-odotuksia, joten yllätyksiä tuli aika vähän. 

Parhaan elokuvan tittelistä kilpailee yhdeksän elokuvaa. 
Huom! Kaikki postauksessa käytetyt kuvat ovat lainattu imdb:n sivuilta.

1. American Hustle

David O. Russellin ohjaamassa elokuvassa kaksi pikkuhuijaria (Christian Bale ja Amy Adams) lyöttäytyvät yhteen FBI-agentin kanssa toteuttaakseen suuremman huijausoperaation, jonka kohteena on merkittäviä poliitikkoja. American Hustlen tarina vaikuttaa jännittävältä ja näyttelijäkaarti lupaavalta. Toisaalta, monta tähtinäyttelijää saattaa myös tarkoittaa sitä, että elokuva ei ole kummoinen, sillä sen ei tarvitse olla. David O. Russellin aikaisemmat elokuvat ovat kuitenkin sen verran laadukkaita, että uskon myös American Hustlen olevan onnistunut. Ikävää että American Hustle saa Suomessa ensi-iltansa vasta 7.3, kun Oscarit jaetaan jo 2.3.


2. Captain Phillips

Kapteeni Phillipsin (Tom Hanks) laivaan hyökkää joukko somalimerirosvoja, ja kapteenin on tehtävä kaikkensa selvitäkseen miehistönsä kanssa hengissä. Suljetun tilan trillerit ovat usein mieleeni ja kun tarinaa kantaa Tom Hanks, uskon että jälki on hienoa. Elokuva on tullut ensi-iltaan jo viime vuoden lokakuussa, pääkaupunkiseudulla on vielä muutamia näytöksiä, muttei Turussa. 


3. Dallas Buyers Club

Kun Ron Woodroofille (Matthew McConaughey) diagnosoidaan HIV, alkaa hän tehdä töitä sen eteen, että HIV-potilaat saavat tarvitsemansa hoidon. Tämän taistelun myötä homofoobinen Ron löytää odottamattoman yhteyden saman diagnoosin kanssa taistelevien homomiesten kanssa. McConaugheyn lisäksi elokuvassa nähdään Jennifer Garner ja Jared Leto. Uskon että tämä tositapahtumista inspiraatiota saanut elokuva onnistuu viihdyttämään ja samalla herättämään ajatuksia vakavasta aiheesta. Ensi-iltaan se tulee ensi viikon keskiviikkona, juuri sopivasti!


4. Gravity

Noviisiastronautti Ryan Stone (Sandra Bullock) joutuu vanhemman kollegansa kanssa onnettomuuteen, joka jättää heidät leijailemaan irrallisina avaruuteen. Heidän täytyy tehdä kaikkensa, jotta pääsisivät joskus takaisin maan pinnalle. Pelkäsinkin että tämä elokuva on taistelemassa parhaan elokuvan pystistä. Olen vältellyt Gravityä koko syksyn, sillä jo sen traileri ahdistaa minua suunnattomasti. Kaikki äärettömyyteen liittyvät asiat, kuten avaruus ja valtameri, pelottavat minua, eikä 3D-teknologia varmasti helpota asiaa. Noh, ehkä tämä ehdokkuus on merkki siitä, että minun on ryhdistäydyttävä ja mentävä katsomaan Gravity. 


5. Her

Tulevaisuuteen sijoittuvassa elokuvassa yksinäinen kirjailija Theodore Twombly (Joaquin Phoenix) löytää rakkauden - tietokonejärjestelmän tekoäly-Samanthan kanssa. Luin juuri suosikkibloggaajani arvostelun tästä elokuvasta ja kiinnostuin kovasti. Tarinat jotka käsittelevät ihmisen ja koneen suhdetta ovat kiinnostavia ja pelottavan ajankohtaisia. Luulen että Her tulee olemaan yksi tämän gaalakauden suosikkejani. Ensi-iltaan se tulee 7.2.


6. Nebraska

Ikääntyvä viinaan menevä Woody (Bruce Dern) matkaa poikansa kanssa Montanasta Nebraskaan hakemaan miljoonan dollarin palkintoa, jonka hän uskoo voittaneensa. Matkan varrella parivaljakko muistelee Woodyn nuoruutta. En ollut kuullut tästä elokuvasta ennen ehdokaslistaa, ja se ei sano minulle paljoa. Juonesta tulee mieleen David Lynchin The Straight Story, josta olen kirjoittanut täällä. Pidän road trip-rakenteesta, toivottavasti se toimii myös tässä. Alexander Paynen aiempi The Descendants oli toimiva, odotukset siis hyvät. En löytänyt mitään infoa elokuvasta Finnkinon sivuilta, joten Nebraskan näkeminen ennen gaalaa näyttää epävarmalta.


7. Philomena

Irlantilaisnainen Philomena Lee (Judi Dench) matkaa Yhdysvaltoihin etsimään poikaansa, jonka joutui antamaan adoptioon tämän syntyessä. Matkaseurana hänellä on poliittinen toimittaja, joka kirjoittaa etsinnästä tarinaa. Tarina perustuu tositapahtumiin, mikä antaa aina elokuvalle erityisarvokkuutta. Uskon Philomenan olevan lämminhenkinen ja sympaattinen. Ensi-iltaan se tulee 31.1, nähtävien listalla siis.


8. 12 Years A Slave

Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor) on tavallista elämää New Yorkissa viettävä perheellinen mies, joka joutuu petoksen kohteeksi, jonka seurauksena hänet myydään orjaksi. Solomon joutuu kokemaan väkivaltaa ja alemmuutta yrittäen samalla pitää kiinni toivosta, että hän saisi joskus vapautensa takaisin. Pudotus vapaan kansalaisen asemasta orjuuteen on näkökulma, jota ei ole vielä elokuvissa loppuunkaluttu. Odotukset ovat korkealla ja onneksi 12 Years A Slave tulee ensi-iltaan jo ensi viikon perjantaina eli 24.1. 


9. The Wolf of Wall Street

The Wolf of Wall Street kertoo Jordan Belfortin (Leonardo DiCaprio) noususta varakkaaksi pörssimeklariksi. Menestys tuo mukanaan myös korruptiota, rikollisuutta ja huumeita. Martin Scorsesen ja DiCaprion yhteistyöt ovat olleet laadukkaita, enkä usko The Wolf of Wall Streetin poikkeavan linjasta. Kolmen tunnin kesto epäilyttää hieman, mutta tuomio tulee vasta katsomiskokemuksen jälkeen. Ja sehän voi olla koska tahansa, sillä Wolf pyörii jo teattereissa.

Siinäpä tämän vuoden parhaan elokuvan ehdokkaat. Löytyykö joukosta jo suosikkeja vai onko suurin osa vielä minun laillani näkemättä?

-Katja

2 kommenttia:

  1. Heissan, onpas sinulla kiva blogi! Aihepiiri aivan omien kiinnostuksenkohteitteni mukainen. Varmaan sopii, että klikkaan itseni lukijaksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka, kiitos paljon, onpa mukava kuulla! Todellakin sopii, kävin katsomassa myös sinun blogisi ja laitoin heti lukulistalle. :)

      Poista