maanantai 3. helmikuuta 2014

Elämys Orionissa

Viikko sitten perjantaina pääsin vihdoin Orioniin elokuviin! Orion on siis KAVI:n (Kansallinen audiovisuaalinen instituutti) ylläpitämä leffateatteri, jossa pyörii erilaisia teemasarjoja. Me kävimme siskoni kanssa katsomassa Elokuva historia-sarjaan kuuluvan La Stradan. Kyseisessä sarjassa esitetään elokuvahistorian merkkiteoksia, ja Federico Fellinin traaginen tarina voimamiehestä ja tämän avustajasta kuuluu ehdottomasti ajattomien klassikoiden joukkoon.La Strada (1954) kertoo huolettomasta ja vähän hölmöstä Gelsominasta (Fellinin vaimo Giulietta Masina), joka ryhtyy kiertävän sirkustyöläisen Zampanon (Anthony Quinn) avustajaksi. Parivaljakko kiertää kaupunkeja kummallisella moottoripyörävaunullaan ja yhteiselo ei oikein ota onnistuakseen. Sirkustöiden parissa Gelsomina ja Zampano kokevat mustasukkaisuutta, pelkoa ja menetyksiä. La Stradan tarina on kovin yksinkertainen ja koruton, mutta juuri sen takia toimiva. Ajattomat teemat vievät tarinaa luonnollisesti eteenpäin. Paikoitellen elokuva tuntui hieman junnaavan paikoillaan, mutta kauniit kuvat ja vaivaton näyttelijäntyö kantoivat loppuun asti. 


Olen aiemminkin puhunut blogissani siitä, että tarkoitukseni ei ole arvottaa elokuvia vaan jakaa elokuvakokemuksia ja innostaa ihmisiä löytämään omia huippuhetkiään liikkuvan kuvan parissa. Orion-elämyksessä itse elokuva tärkempää (vaikka sekin tietysti erittäin oleellinen osa) oli miljöö ja seura. Orionin nostalginen teatteri loi ihastuttavaa vanhanajan tunnelmaa, jota ei löydä enää ihan joka paikasta. Penkit olivat upottavan pehmeät ja meininki raukea. Lisäfiilistä kokemukseen toi vielä se, että tämä oli siskoni ensimmäinen mustavalkoinen elokuva! Ellei Tuntematonta sotilasta lasketa. Sisko pelkäsi ennen elokuvaa nukahtavansa teatteriin, mutta jälkeenpäin hän totesi La Stradan olleen "yllättävän hyvä". Mission accomplished.


Orion-elämys jatkui tietysti lähellä sijaitsevassa Corona-baarissa, jonka omistavat Kaurismäen veljekset. Siellä hieman bilistä ja teemaan sopien Corona-olutta. Sanoisin että erittäin onnistunut perjantai-ilta.


-Katja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti