tiistai 4. maaliskuuta 2014

Oli Oscarit

Oscar-yö valvottu ja sitä seuraava koomapäivä takana. Raporttia kehiin.


Valvojaisissa nähtyä: omia voittajaveikkauksia, energiajuomaa ja ruokajuttuja. Kuvamateriaali on vähäistä, sillä television seuraaminen oli etusijalla.

Ellen DeGeneres juonsi gaalan toista kertaa. Hänen suorituksestaan on ristiriitaisia arvioita, mutta itse tykkäsin. Gaalassa ei nähty suuria musiikkinumeroita tai muita megalomaanisen spektaakkelimaisia settejä. Ellenin komiikka pohjautui enemmänkin hauskoihin heittoihin ja selfie-sekoiluihin. Ellenillä on uskomaton taito luoda tilaan kuin tilaan välitön tunnelma, ja enpä voisi kuvitella, että kenenkään muun vetämässä gaalassa tilattaisi pizzaa ja nähtäisi Brad Pitt jakamassa pahvilautasia yleisölle. Ellenin ottama yhteiskuva gaalavieraiden kanssa teki uudelleentwiittausten ennätyksen ja sai koko Twitterin kaatumaan. Ei paha.

Itse olen kovan luokan Ellen-fani, joten saatan olla puolueellinen, mutta mielestäni hän onnistui loistavasti. Jo pelkkä Ellenin läsnäolo ja karisma luo iloisuutta ja positiivista energiaa. 

Gaalan punaisen maton osiota ei katsottu, mutta pakko mainita pari upeutta. Omat pukeutujasuosikit olivat Jennifer Garner ja Lupita Nyong'o.Sitten niihin palkintoihin.

Palkintopöydän putsaaja oli tänä vuonna Alfonso Cuarónin avaruusseikkailu Gravity. Cuarón (joka on ohjannut myös sellaisen merkkiteoksen kuin Harry Potter ja Azkabanin vanki!) voitti parhaan ohjauksen Oscarin. Tämän lisäksi Gravity voitti pystit kuvauksesta, musiikista, äänimiksauksesta, äänieditoinnista, leikkauksesta ja erikoistehosteista. Mielestäni kaikki nämä palkinnot olivat aivan ansaittuja, sen verran näyttävästä leffasta puhutaan.

Parhaaksi elokuvaksi valittiin brittiohjaaja Steve McQueenin 12 Years A Slave. No surprises there, varsinkaan kun viime vuonna Lincolnia ei palkittu niin runsaalla kädellä. 12 Years A Slave oli hyvä, mutta mielestäni kuitenkin melko tavanomainen. Tai sitten olen vain turtunut jenkkien orjatarinoihin, mikä on sekin aika huolestuttavaa. 12 Years A Slave voitti palkinnot myös parhaasta sovitetusta käsikirjoituksesta ja naissivuosasta. Lupita Nyong´on palkintopuhe oli äärettömän suloinen ja innostava. Neito myös näytti aivan jumalaiselta mintunvihreän turkoosissa mekossaan (katso kuva yllä!). 

Jean Marc-Valléen Dallas Buyers Club sai kolme palkintoa. Minibudjetilla luotu maskeeraus palkittiin ansaitusti, kuten myös Matthew McConaughey (miespääosa) ja Jared Leto (miessivuosa). Olisin halunnut Leonardo DiCaprion saavan vihdoin palkintonsa, mutta pakko myöntää McConaugheyn olleen roolissaan hätkähdyttävän hyvä. Ei pelkkä laihdutus-Oscar, kuten ei Letonkaan, vaikka hän aikamoinen luuranko elokuvassa olikin. Leton roolisuoritus on mielestäni yksi parhaista vuosikymmeniin! Transsukupuolista Rayonia ja sinisilmäistä rokkistaraa ei edes tunnista samaksi henkilöksi. Herkkyys ja huolellisuus, jolla Leto roolin esittää, on osoitus uskomattomasta taidosta ja omistautumisesta.


Naispääosa meni odotetusti Cate Blanchettille elokuvasta Blue Jasmine. En ole nähnyt Blue Jasminea, mutta klipeistä voi jo nähdä Blanchettin olevan nimikkoroolissa ilmiömäinen. 

Parhaan animaation palkinnon voitti Disneyn Frozen. Myös elokuvan kappale Let It Go sai Oscarin. En ole nähnyt tätäkään, mutta puheiden perusteella aikamoisen upea. Täytyy katsoa pikimmiten. Let It Go ainakin on ihanan mahtipontinen laulu. The Great Gatsby yllätti ja voitti kaksi Oscaria, puvustuksesta ja lavastuksesta. Olin iloisesti yllättynyt, että akatemia huomioi Gatsbyn, varsinkin kun sen ensi-illasta on jo niin kauan aikaa. Molempia pystejä hakemaan tuli ohjaaja Baz Luhrmanin vaimo Catherine Martin. 

Parhaan dokumentin Oscarin voitti 20 Feet from Stardom ja lyhytdokumentin The Lady in Number 6: Music Saved My Life. Tiesin hävettävän huonosti näiden kategorioiden ehdokkaita, skarppausta ensi vuoteen! Suomi ei valitettavasti voittanut palkintoa lyhytelokuvasta Pitääkö mun kaikki hoitaa?, vaan palkinto meni tanskalaiselle Heliumille. Tämä oli odotettavissa, joten suurempaa pettymystä ei tullut. Ehdokkuus on todellakin jo voitto, vaikka se kliseiseltä kuulostaakin. Parhaan lyhytanimaation Oscarin sai Mr. Hublot, joka näytti niin ihastuttavalta, että se pitää katsoa!

Parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin voitti italialainen The Great Beauty. Tämän palkinnon olisin halunnut antaa Thomas Vinterbergin Jahdille, joka on mielestäni yksi viime vuosien parhaita elokuvia. Spike Jonzen Her yllätti ja nappasi Oscarin parhaasta alkuperäiskäsikirjoituksesta. Täysin oikeaan osoitteeseen meni tämä palkinto, sillä Her on äärimmäisen kekseliäs elokuva, ja suurin osa ansioista perustuu juurikin näppärään ja nerokkaaseen dialogiin. 


Sellainen gaala tänä vuonna, ensi vuotta odotellessa!

-Katja

2 kommenttia:

  1. Multa meni nää kemut jälleen kerran ohi mutta onneks voi aina lukea nää sun mainion tyhjentävät raportit :) toi Lupitan puku on tosiaan aivan jumalaisen upea....huhhuh suu vaan loksahti auki tohon törmätessä O_O Leolle ois kyl mielellään suonut pystin mutta uskon että herra Matthewnkin rooli palkinnon arvoinen, vaiken oo vielä DBC:tä nähnykkään...ja Jared......ansaitsis oscarin jo pelkästä KUUMUUDESTA. ÄÄÄÄÄÄÄ.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh mukavaa, että raportista oli hyötyä, vaikkakin on päivän myöhässä postattu. :) Uskon että Leo saa palkintonsa vielä joskus. Tai sitten se saa jonkun urakunniamaininnan vanhana. Hienoa kyllä että McConaugheyn ura on lähtenyt nousuun :) Sun pitää katsoa Dallas Buyers Club, oon aika satavarma että pidät siitä!

      Poista