torstai 24. huhtikuuta 2014

Vaatevallankumous!

Tänään vietetään maailmanlaajuista Vaatevallankumouspäivää. Kampanjan tarkoituksena on tehdä vaatetuotannosta läpinäkyvämpää ja oikeudenmukaisempaa. 

24.4.2014 tulee kuluneeksi tasan vuosi Bangladeshissa sijainneen Rana Plaza-tehtaan romahtamisesta. Onnettomuudessa kuoli yli 1130 ihmistä ja yli 2000 loukkaantui. Tehtaassa havaittiin romahtamisen jälkeen useita rakennusvirheitä ja turvallisuusriskejä.

Vaatevallankumouspäivänä ihmisiä kannustetaan tarkistamaan vaatteidensa alkuperä. Haaste kehottaa osallistujia kulkemaan vaatteet nurinpäin yllään, ottamaan kuvan itsestään ja jakamaan sen sosiaalisessa mediassa hashtagilla #InsideOut.

Itse ajattelin tämän sijaan postata viime viikolla päälläni olleen asun. Mikäli olisin ottanut kuvan tänään, olisin tietoisesti saattanut valita ylleni esimerkiksi jonkun Suomessa valmistetun tuotteen. Viime viikolla en ajatellut asiaa, joten valitsin vaatteeni aivan randomisti. Tänään tarkistin missä nuo vaatteet on tehty ja järkytyin hieman itsekin. 


Takki ja hame ovat valmistettu Kiinassa. Huivista olen irrottanut pesulapun, joten sen alkuperää en tiedä. Ja paita. Se on valmistettu Bangladeshissa. Paita on melko vanha, joten mistä sitä tietää, vaikka se olisi tehty juurikin Rana Plaza-tehtaassa. Oikein selkäpiitä karmii. 


Olen pitkään ostanut kaikki vaatteeni suurista ketjuliikkeistä välittämättä sen enempää tuotteiden alkuperästä. Lähiaikoina olen materia-ahdistukseni lisäksi havahtunut myös eettisempään kuluttamiseen. Tästedes aion tarkastaa pesulapusta materiaalin lisäksi myös valmistusmaan. 


Suomessa valmistettu tuote on kalliimpi kuin ulkomailla tehty. Mutta ehkä pitäisi olla valmis maksamaan hiukan enemmän siitä, että voi kantaa ylpeänä omaa vaatettaan. Täysin eettiseen vaatekaappiin minulla on vielä hurja ja varmaankin mahdoton matka, mutta tietoisuus asioista on mainio alku.


Lisätietoja Vaatevallankumouksesta löydät kampanjan virallisilta nettisivuilta täältä

Kivaa torstaita kaikille, olkaamme tietoisia siitä mitä puemme päällemme!

-Katja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti