tiistai 5. elokuuta 2014

Elokuva ja kirja - ikuinen taistelukaksikko?

Innostuin kesälomallani lukemaan Suzanne Collinsin Nälkäpeli-trilogian. Luettuani ensimmäisen kirjan minulle tuli mieletön tarve katsoa siitä tehty elokuva heti perään. Olin nähnyt elokuvan kerran aiemmin, mutta en muistanut sitä kovinkaan hyvin. Tapahtumat olivat tietysti elävinä mielessä kirjan lukemisen jälkeen, mutta hainkin elokuvalta enemmänkin visuaalista nälkääni ruokkivaa materiaalia.

Leffaa katsellessani ajattelin sitä, miten tietyt asiat ovat kirjassa paljon paremmin esitettyinä. Katnissin tunteita kuvailevat kohdat olivat mielestäni kirjan parhaimmistoa, ja nämä eivät tietenkään leffasta välittyneet samalla tavalla katsojalle kuin kirjasta lukijalle.

Ennen kuin pääsin kirja versus leffa -kamppailussa pidemmälle, mieleeni juolahti ajatus. Miksi teen näin? Miksi koen tarvetta verrata elokuvaa ja kirjaa keskenään? Enkö voi nauttia niistä molemmista omina muotoinaan ja arvostaa juuri tuolle välineelle ominaisia piirteitä? Olen aiemmin pohtinut kirjan ja elokuvan välistä suhdetta esimerkiksi tässä ja tässä postauksessa. Nyt otan vähän eriävän kannan aikaisempiin ajatuksiini.

Kun haluan oikein kunnolla paneutua valitsemaani tarinaan ja antaa omalle mielikuvitukselleni vapauksia, valitsen kirjan. Kun haluan chillailla, ottaa iisisti ja antaa tarinan tulla vaivattomasti (tämä vaivattomuus riippuu tosin elokuvasta) tajuntaani onnistuneiden lavasteiden ja upeiden näyttelijöiden kera, valitsen leffan. Molemmat aivan hyviä vaihtoehtoja ja toimivat eri tilanteissa.

Usein kuulee sanottavan, että elokuva ei tee kirjalle ollenkaan oikeutta. No ehkei aina, mutta onko sen niin väliä? Lempikirjasi on edelleen hyvä, vaikka siitä olisikin tehty huono leffa. Ehkä kirja olisi ansainnut parempaa, mutta ei olemassaolevaa elokuvaa voi rankata jonkun kuvitellun paremman vaihtoehdon kustannuksella.

 Minun mielestäni kaikki on sallittua jos vain saadaan ihmiset katsomaan enemmän elokuvia ja lukemaan enemmän kirjoja. 

Pakko mainita vielä yksi asia. Mikäs muukaan se olisikaan kuin ikisuosikkini Harry Potter. J. K. Rowlingin kirjasarja on aivan uskomattoman hyvä, sitä tuskin moni kirjat lukenut voi kieltää. Leffoista sen sijaan ei tykätä ollenkaan niin paljon. Ei tietenkään, sillä ei niihin välity Rowlingin sulava kirjoitustyyli ja tärkeät pienet yksityiskohdat. 

Myönnän että Daniel Radcliffe on aika kökkö. Mutta muuten pidän Potter-leffoista. Ne herättävät Tylypahkan henkiin tavalla, johon mielikuvitukseni ei koskaan kykenisi. Lisäksi John Williamsin teemamusiikki saa aina käteni kananlihalle. 

Joten kyllä, pidän Potter-maailmasta sekä kirjoissa että elokuvissa. Ehkä allaoleva kuva kertoo tämän myös.


Onko teillä kommentteja tähän asiaan? Vertailetteko kirjoja ja leffoja? Kertokaa ihmeessä! :)

-Katja

8 kommenttia:

 1. Tosi hyvä! Ja samaa mieltä. Mun vertailun kohteeksi joutunut näiden lisäksi mm. Piiat, joka toimi kyllä ihan molemmissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että pidit! Uu, mä en olekaan vielä ehtinyt Piikoja lukea, odottelee kirjahyllyssä vielä. :) Leffa oli mainio!

   Poista
 2. samoja ajatuksia. :) kirja ja elokuva ovat kuitenkin niin erilaisia ilmaisultaan, joten turhan tarkka vertailu ei oikein ole järkevää. ja btw, olen kateellinen että sinulta selkeästi löytyy hyvät kokoelmat molempia, itse myin joskus materiaturhautumisessani suurimman osan pois, ja välillä kieltämättä kaduttaa vaikka parhaimmiston jätinkin hyllyyn... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla että sieltä löytyy samoilla linjoilla olevia tyyppejä, yleensä kuulee aivan liikaa "elokuva oli häpäisy kirjalle"-kommentteja. :D Juu vähän on noita kertynyt ja kun vielä tykkään että kirjahylly ja leffahylly ovat mainioita sisustuselementtejä, niin kaikki toimii. :)

   Poista
 3. Siis onko sulla todella nuo kaikki kirjatkin omana? vauuu, ihania vertailukuvia, en niin paneutunut tekstiin, kun olin kuvien lumoissa xD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehh on juu, vähän itsekin yllätyin kun aloin ottaa näitä kuvia tätä postausta varteen. :) Kuvat tukevat aika hyvin postauksen sanomaa, tykkään sekä kirjoista että leffoista. :D

   Poista
 4. No ohoh, onpas sulla paljon noita omina. :)
  Mäkin oon kirjoittanut joskus aiheesta vanhassa blogissani (klikkaa tästä). Nyt asiaa miettiessäni mulle tuli ekana mieleen Jane Austen Bookclub, joka oli leffana ihastuttava mutta kirjana tappotylsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo itsekin vähän yllätyin miten paljon on kertynyt. :D Mielenkiintoisia tekstejä sulla, Harry Potter-tekstit erityisesti (hehh tietysti). Mä en olekaan tuota Austenin teosta lukenut enkä nähnyt leffanakaan, pitää ainakin leffaan siis tutustua. :)

   Poista