maanantai 29. syyskuuta 2014

Kun pelkkä leffa ei riitä
Onneksi minulla on vihko, johon olen kirjoittanut ideoita blogipostauksia varten. Huono puoli on siinä, että postausten ajankohtaisuus hieman heittelee. Kohta ollaan jo lokakuun puolella, mutta palataanpa hetkeksi kauniiseen elokuiseen Helsinkiin.

Elokuun lopulla vietettiin siis Helsingissä juhlaviikkoja. Suuntasin paikalle leffapiknik mielessä. Elokuun lopulla en keksi hirveän montaa yhtä hyvää illanviettotapaa kuin ulkoilmaleffat. Sopivan pimeää ja sopivan haikeaa. Ulkoilmaleffat ovat hieno siirtymäriitti kesän ja syksyn välillä.


Helsingin juhlaviikot ja Espoo Ciné Film Festival näyttivät 29. elokuuta Alexander Paynen vuonna 2004 ilmestyneen Sidewaysin. Leffassa kaksi ystävää kiertelevät Kalifornian viinitiloja ja puivat samalla ihmissuhteitaan, uravalintojaan ja yleistä elämänmenoa. 

Toisin sanoen tämä on se viininmaisteluleffa.


Olimme tietysti varautuneet teemaan sopien viinipullon kera. Okei, kahden viinipullon kera. Näin näytti tehneen aika moni muukin katsoja.

Leffassa analysoitiin viinejä oikein urakalla ja puhuttiin eri viinilaaduista kuin ihmisistä. Pohdimme elokuvan jälkeen, että mikäli meillä ei olisi ollut eväsjuomana punaviiniä, olisi leffakokemus jäänyt jotenkin vajaaksi. Siitä olisi puuttunut jotain oleellista, fyysisen läsnäolon ja myötäelämisen ulottuvuus.


Tämä sai minut pohtimaan elokuvaelämyksiä yleensä. Leffaillat ovat parasta mitä tiedän ja erityisesti pidän leffailloista, joissa on jokin pieni twisti. 

Ilta jona pelataan Clueodo-lautapeliä ja katsotaan Cluedo-leffa. Hohto kammottavana myrskyisenä ja kylmänä iltana. Jali ja suklaatehdas suklaalevyn ja pätkismuffinssien kera. Lista voisi jatkua pidempäänkin. Tällaiset pienet ekstrajutut tekevät leffakokemuksesta ainutlaatuisemman. Nostavat sen potenssikakkoseen.  

Pienellä vaivalla, pohdinnalla ja ajoituksella saa aikaiseksi unohtumattomia ja uniikkeja kokemuksia. Aika siistiä.

Onko teillä vinkkejä mielenkiintoisiin leffa+ekstra-komboihin? Erityisesti kiinnostaisi lautapelien ja elokuvien yhdistelmät.


---
A while ago I was in Helsinki for an outdoor cinema screening. The film we saw was Alexander Payne's Sideways (2004). It is a movie about two guys who visit different vineyards in California and at the same time trash out their woman and career problems. So basically, the wine tasting film.

And of course we had wine at the film picnic, to complete our experience. And I gotta say, without the wine, the film would have been incomplete. It was fun to taste my own wine, while the main characters were discussing about theirs.

This made me wonder about other kinds of film experiences. Charlie and the Chocolate Factory with a chocolate bar, The Shining on a cold and stormy night or maybe a night with double-Clue (both film and the board game). 

With a little bit of planning and timing, you can create cool and unique movie nights. And that is pretty awesome.
---

-Katja

4 kommenttia:

 1. Hohdosta tuli mieleen, se kuulemma katsotaan aina ekana iltana Etelämantereella kun uusi tutkijaryhmä on saapunut paikalle, samoin kuin The Thing :D Leffan mukaisesti pukeutun´minen varmaan auttaa tunnelmaan pääsemisessä vaikka vaatiikin enemmän vaivannäköä. Opiskelijailloissa taas elokuva-aiheiset juomapelit on olleet aika toimivia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uu kuulostaa jännittävältä! Hohto näytetään Turussa ensi viikolla isolta screeniltä Logomolla, pakko mennä katsomaan. :) Juomapelit on myös aika kovia, niiden kehittely on melkein yhtä hauskaa kuin itse pelaaminen.

   Poista
 2. Mä en koskaan ole käynyt ulkoilmaleffassa. Miten ihana idea kuitenkin. Jospa ensivuonna yrittäisi hankkiutua paikalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulkoilmaleffat on ihania, suosittelen menemään! :) Se on tosin harmi, että niiden näyttämiselle potentiaalinen aika on kovin lyhyt, sillä tarvitsee olla tarpeeksi pimeää, muttei liian kylmä. Eli elokuun loppu on lähestulkoon ainoa ajanjakso, jolloin ulkoilmaleffoja voi esittää.

   Poista