perjantai 28. marraskuuta 2014

#tahdonaina

Tänään on tärkeä päivä Suomen historialle. Meillä on mahdollisuus ottaa askel eteenpäin historiassa ja ilmoittaa muulle maailmalle, että olemme tasa-arvoinen ja suvaitsevainen maa. Päätös asiasta on eduskunnan harteilla ja toivon koko sydämestäni, että kansamme edustajat äänestävät rakkauden puolesta.


Seurasin eilen elämäni ensimmäistä kertaa täysistuntoa. Oli kummallista miten niinkin kuiva tilaisuus kuin eduskunnan täysistunto voi samaan aikaan herättäää syvää liikutusta ja äärimmäistä turhautumista. Puheenvuoroillaan minut vakuutti erityisesti Ville Niinistö, Silvia Modig, Pekka Haavisto, Oras Tynkkynen, Lasse Männistö, Jaana Pelkonen ja Jani Toivola.

Vastustuspuheenvuorot sen sijaan... Onkohan eduskunnassa mainittu sanoja Raamattu, biologia ja luonnollisuus koskaan näin monesti yhden illan aikana. Tuntui absurdilta, miten jotkut perustelivat kantaansa Jumalan sanalla, vaikka sillä ei ole minkäänlaista vaikutusvaltaa valtion saleihin. Erityispropsit menee Pekka Haavistolle, joka tyynesti kunnteli vierustoverinsa paasausta siitä, miten tarvitaan herran armahdusta meille, jos menemme mukaan tällaiseen villitykseen. Lisää argumentointeja puolesta ja vastaan voi lukea täältä.


Villitys? Yhteiskuntakokeilu? Mediarummutus? Tuntuu että vastustajat yrittävät luoda tahdon2013-kampanjasta jonkinlaisen radikaalin ja propagandistisen ääri-ilmiön, vaikka kyseessä on puhtaasti demokraattinen ja ihmisoikeuksia ajava kampanja. Vuoden viestintätekonakin palkittu tahdon2013 on uskomaton osoitus kansan aktiivisuudesta ja halusta vaikuttaa asioihin. Yli 166 000 allekirjoitusta kansalaisaloitteeseen, erilaiset flash mob-tapahtumat, yrityksille ja järjestöille suunnattu #metahdomme-sivu (joka on jopa kaatunut pariin otteeseen suosion takia) ja tällä hetkellä sosiaalista mediaa koristavat tahdon-profiilikuvat. 


Teen itse parhaillaan graduani siitä (oikeastaan minun pitäisi tehdä sitä nimenomaan parhaillaan, mutta tämä on tällä hetkellä tärkeämpää), miten verkossa leviävä kampanja haastaa perinteisten media-alustojen valtaa ja antaa kansalle äänen ja ennen kaikkea mahdollisuuden käyttää sitä. Mielestäni tämä on demokraattisen yhteiskunnan ja informaatioteknologian huippusaavutus, jota ei voi vähätellä käyttäen sanaa mediarummutus. 


Kansanedustajat, älkää peljätkö (pakollinen Raamattu-sitaatti, en voinut vastustaa). Olkaa avoimia ja inhimillisiä. Olkaa rakkauden puolella. 

- Katja

2 kommenttia: