tiistai 13. tammikuuta 2015

Hyvästi Costume


Tämä ylläoleva kuva, jossa esiintyvät villasukat, teekuppi ja Costume, on napattu yhdestä blogini ensimmäisistä postauksista syksyltä 2012. Olin pyöräillyt hurjassa kaatosateessa kotiin ja käynyt matkalla ostamassa upouuden suomalaisen muotilehden ensimmäisen numeron. Ja vain kahdella eurolla, siinä kyllä kalpenee teeveestä tutut hampurilaiset. Kuppi teetä, muotilehti ja pehmeä viltti - näistä en kieltäytyisi nytkään. 

Tuo kuva on omalta osaltaan melko historiallinen, sillä viime vuoden lopulla päättyi Costumen printtitaival. Lehti jatkaa eloaan verkossa, mutta postiluukkuliikenne päättyy tähän. Minun pikkublogillani on tällä hetkellä siis enemmän ikää kuin aikakauslehdellä. Se on aika hurjaa. 


Verkkojulkaisut ja blogit ovat printtilehdille valtava kilpailija ja ymmärrän mainiosti miksi nettisisältö on tulevaisuuden kannalta kannattavampaa ja järkevämpää kuin painettu. Silti printti-Costumen lopetusuutinen herätti minussa pienen kiukkuisen Katjan, joka haluaa aamu-uutiset ja muoti-inspikset hyppysiinsä ihan kirjaimellisesti. Printtilehden selailu on arjen hetki, jota vaalin. Hetki jolloin voi syventyä yhteen asiaan kerrallaan. Lehden selailu luo tarpeelliset rajat informaatiotulvalle. Blogeja ja Twitteriä selaillessa huomaa usein päätyneensä useiden klikkauksien päähän siitä mistä lähti. Tämä voi olla hyvä ja mieltä avartava juttu, mutta liiallisissa määrin teksteistä toisiin hyppely tekee lukuhetkestä turhan hektisen ja luo rauhatonta fiilistä. Ja tästä ei älypuhelimen vahingoittama keskittymiskyky tykkää.  


On selvää, että median on kehityttävä ajan ja markkinoiden mukana ja pyrittävä yhä paremmin vastaamaan asiakkaan tarpeisiin. Pitää kuitenkin varoa kehitystä pelkän kehityksen vuoksi, sillä kaiken muutoksen on perustuttava todelliseen tilanteeseen. Mielestäni printtilehti vastaa tiettyihin tarpeisiin, joihin verkkosisällöt eivät vielä pysty. Cosmopolitanin testien rastitus hiekkarannalla, sisustuslehden selailu kampaajalla ja muotilehden editoriaaleihin syventyminen nojatuolissa ovat kaikki hetkiä, jotka menettävät jotain olennaista, mikäli lehden korvaa läppärillä tai tabletilla. Vaikka blogit, kuvapalvelut ja monet muut verkkojulkaisut ovatkin osa jokapäiväistä mediakäyttäytymistäni, eivät ne silti korvaa paperilehdelle tarkoitettua paikkaa kahvipöydässäni. Ainakaan vielä. 


Mutta turha asiaa on jäädä synkistelemään. Haluan kiittää Costumea ja sen tekijöitä useista inspiraatiopläjäyksistä ja mukavista lukuhetkistä! Onneksi minulla on valtava läjä vanhoja Costumeja ja onneksi muoti kiertää kehää ja inspiraatio on ajatonta. Olenkin jo ahkerasti leikellyt vanhoista lehdistä innostavia kuvia ja tekstejä uudenvuoden aarrekarttaa varten. 

Tällä hetkellä minulle ei tule mitään aikakauslehteä tilattuna, ehkä tilanne vaatii muutosta. Hups, nyt joku innokas lehtimyyjä bongaa tämän ja alkaa vainota minua. 

Luetteko te printtilehtiä vai onko lukeminen teidän osaltanne siirtynyt verkon puolelle?

- Katja

3 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mää oon ainakin ihan totaalisen masentunut, kun Costume lopettaa lehden printtiversion ja siirtyy kokonaan nettiin! :< Costume oli nimittäin vastaus toiveisiini, sillä tahdoin lehden, jossa a) ei olisi Cosmon kaltaista aivot sulattavaa sontaa siitä, miten saat unelmiesi työpaikan valitsemalla oikeat vaatteet haastikseen, b) olisi jotain muutakin, kuin hajuvesimainoksia ja tekotaiteellisia asukuvia ylihintaisista ja epäkäytännöllisistä muotiluomuksista ja c) se esittelisi oikeasti vain ja ainoastaan muotia ja tyyliä monipuolisesti. Mielestäni kun ei ole läheskään sama asia lukea lehteä koneelta kuin että sen printtiversion kanssa voisi hautautua peittokasan keskelle syömään suklaata. Säästän siis rakkaudella kaikki Costumeni niitä ihanan aurinkoisia kesäpäiviä varten, jolloin voin köllähtää partsille nauttimaan kesästä ja muoti-inspiraatiosta.

   Poista
  2. Kiitos kommentistasi Marjo, ihanaa kuulla että muutkin jäävät kaipaavat printti-Costumea! Olen ehdottomasti kanssasi samaa mieltä, että verkosta lukeminen ei ole sama asia kuin printtilehden pläräily. Tuo ihana mielikuva partsista, kesästä ja muotilehdestä on itsellä kanssa elävänä mielessä ja tulee ehdottomasti toteutettua tulevana kesänä - vanhojen lehtien kera.

   Poista