keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Syksyn 2014 leffaillat

Muistatteko kun kirjoitin viime vuoden syyskuussa, että aloitimme ystäväni kanssa leffaperinteen? Harmillisen usein innolla aloitetut perinteet unohtuvat kiireen keskellä, mutta tällä kertaa voin ylpeästi kertoa, että meidän pieni leffakerhokaksikkomme katsoi syksyn ja talven aikana yhteensä yhdeksän elokuvaa. Yhdeksän! Kokoonnuimme yhteen noin kerran kahdessa viikossa ja katsoimme valittuun genreen sopivan elokuvan. 

Takana on mahtava ja sivistävä syksy. Ajattelin jakaa kanssanne katsomamme elokuvat ja toivottavasti innostaa tällä muitakin järkkäämään leffailtoja.2.9.2014 - Klassikko: Vertigo
Aloitimme leffakerhomme kokoontumiset megaklassikolla ja kriitikoiden suosikilla Vertigolla. Vakuuttava teos, Hitchcockin tyyli puree, mutta silti leffa jätti jotenkin kylmäksi. Ulkoiset puitteet ja kuvaustyyli miellyttivät itse tarinaa enemmän. Ehkä odotukset olivat liian korkealla. 

16.9.2014 - Romaaniin perustuva elokuva: Kuin surmaisi satakielen
Upea. Upea. Upea. Tunnelma ja näyttelijät välittivät aitoa tunnelmaa, elokuvan rasismiin keskittyvä tarina oli koskettava ja puvustuskin oli tyylikästä. Ja aivan mahtavat lapsinäyttelijät. Vahva suositus tälle. Menee ehkä jopa omaan top10-listaan. Ja se on aika paljon se. 

30.9.2014 - Animaatio: Bambi
Bambi innosti minut kirjoittamaan oman postauksensa animaation tärkeydestä, se löytyy täältä. Animaatiot unohtaa todella usein, vaikka ne ovat usein aivan huippuja. Bambi oli sympaattinen, koskettava ja kaunis. Kehuimme kilpaa ystäväni kanssa sitä, miten Bambin kauniisiin väreihin perustuva animaatio todellakin osoittaa, että less is more. Plussaa myös siitä, että leffa oli sen verran lyhyt, että ehti mukavasti myös juoruilla leffateeman ulkopuolisia juttuja. 

13.10.2014 - Historiallinen elokuva: Anne Frankin päiväkirja
Tällä kertaa meidän piti ensin katsoa Schindlerin lista (otin jopa allaolevan kuvan postausta varten), mutta dvd-soittimeni ei jostain syystä suostunut pyörittämään leffaa. Noh, mitä tilalle? Onneksi minulla on yli 200 leffan kokoelma, josta löytyy myös leffoja, joita en itse ole vielä nähnyt. Teemaan sopien nappasimme hyllystä Anne Frankin päiväkirjan. Vakuuttava ja autenttisuudellaan ravisteleva elokuva. Kestää hienosti kolmen tunnin kestonsa. 28.10.2014 - Kauhu: Psyko
Halloweenin kunniaksi katsoimme kaikkien aikojen kauhuklassikon, jota kumma kyllä kumpikaan meistä ei ollut aiemmin nähnyt. Psyko oli kiehtova ja kammottava. Vaikken ollut nähnyt elokuvaa aiemmin, kaikki kohtaukset ja repliikit tuntuivat tutuilta, sillä kyseistä leffaa on käsitelty niin paljon opinnoissani ja siihen viitataan lähes aina kun puhutaan kauhusta tai äitiongelmista. 

11.11.2014 - Kotimainen: Vadelmavenepakolainen
Katsoimme yhden elokuvan myös leffateatterissa, kun piti antaa tenttiinlukurauha poikaystävälleni. Ystävälläni ei tosiaan ole telkkaria, joten katsoimme leffat aina minun luonani. Vadelmavenepakolainen oli hauska, kepeä ja siitä tuli hyvä mieli. Ja pääsi kertaamaan ruotsin kieltä. Kiva elokuva, ei mikään maailmanräjäyttäjä.

25.11.2014 - Western: Vain muutaman dollarin tähden
Meidän piti katsoa western-klassikko ja imdb-menestyjä Hyvät, pahat ja rumat, mutta meille kävi pieni sattumus, kun tutulta lainatussa dvd-boksissa oli Hyvät, pahat ja Rumat-leffan lisäksi Vain muutaman dollarin tähden. Kyllä, otimme väärän levyn. Ja kyllä, tajusimme tämän vasta leffan loputtua, kun tarkastelimme 1001 elokuvaa-kirjan tekstiä. Voitte kuvitella hämmästyksemme kun ihmettelimme, että ei tässä leffassa kyllä tapahtunut mitään, mitä kirjassa luki. Noh, lopulta tajusimme katsoa dvd-levyä tarkemmin. Hups vain, mutta oli tämä trilogian kakkososakin aivan kelpo western.

9.12.2014 - Scifi/fantasia: E.T.
Western-kömmähdykset vol. 2: piti katsoa tällä kertaa se Hyvät, pahat ja rumat siitä boksista. Mutta mitä kummaa, boksista löytyi vain bonusmateriaalilevy. Hyvät, pahat ja rumat ei nyt jostain syystä halua tulla nähdyksi. Vaihdoimme lennosta teemaa ja turvauduimme jälleen dvd-hyllyni valikoimaan. E.T. oli hellyyttävä, koskettava ja mukaansatempaava. Miten voi alien-hahmo olla niin inhimillinen? Pyörällälentokohtaus on yksi elokuvahistorian lumoavimmista. 

22.12.2014 - Joulu: Ihmeellinen on elämä
Olen tallentanut tämän elokuvan digiboksilleni varmaankin noin neljä vuotta sitten, mutten ole vielä katsonut sitä. Leffasyksymme viimeiseen elokuvailtaan saapui myös kaksi muuta ystävää (kasvuyrittäjyys here we come!) ja laajensimme konseptiamme myös teemaan sopivaan kulinaristiseen sisältöön. Eli siis joulutorttuja, pipareita ja glögiä. Ihmeellinen on elämä oli lumoava nostalgisuudessaan. Elokuvan jälkeen olo oli kevyt ja kiitollinen. Elokuvan kiteyttää mainiosti mietelause: "Kuvittele että menettäisit kaiken mitä sinulla on ja kuinka onnellinen olisit saadessasi kaiken takaisin". Happy holidays ja niin edelleen!


Sellainen oli leffasyksymme. Omat suosikkini syksyn elokuvista olivat Kuin surmaisi satakielen ja E.T. Vielä on auki jatkammeko perinnettä keväälläkin, toivottavasti.

Oletteko te nähneet listan elokuvia? Onko genre- tai leffaehdotuksia keväälle? Antakaa palaa!

-Katja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti