lauantai 27. helmikuuta 2016

No nyt niistä Oscar-leffoista

Kukaan minut tunteva ei ole varmasti voinut välttyä Oscar-huumaltani. Olen jopa varoittanut ystäviäni, että ei kannata ottaa Oscar-gaalaa puheeksi, ellei halua kuulla puolen tunnin Oscar-knoppitietopakettia. 

Finnkinon penkkejä ja omaa sohvaa on tullut ahkerasti kulutettua lähiaikoina ja ajattelinkin nyt koostaa pienen arvostelupläjäyksen jo näkemistäni leffoista. 

Teen huomenna vielä ennen gaalaa postauksen voittajaveikkauksistani sekä omista voittajasuosikeistani. Nämä kun harvoin osuvat yhteen. Ja sitten luvassa tietysti vielä koostepostaus gaalan jälkeen. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Joy

Upea, koskettava, älykäs, herättelevä, inspiroiva, sadunomainen, nokkela, karu. On hämmentävää, miten elokuva, jossa on näin paljon tunnettuja staroja, vakuuttaa silti eniten käsikirjoituksellaan. Ja tottakai Jennifer Lawrence is my ultimate girl crush.
The Revenant

Vaikuttava ja näyttävä. Kuvaus ensiluokkaista ja tunnelma käsinkoskelteltava. Kuitenkin mielestäni hieman puuduttava ja omaan paatokseensa kompastuva. Uskon ja toivon että Leonardo tästä viimein pystinsä saa, mutta henkilökohtaisesti olisin halunnut hänen saavan ensimmäisen palkintonsa jostain muusta kuin tästä keskinkertaisesta kostotarinasta.

Yksin Marsissa

Aika nokkela ja kiinnostava. Pidän yleensä kaikenlaisista selviytymistarinoista ja avaruuselokuvista, tässä yhdistyy molemmat.  Matt Damonia jaksaa katsella yllättävän hyvin. Toisaalta vähän turhan perinteinen ja ennalta-arvattava ja huumori paikoitellen aika kökköä.

Vakoojien silta

Yllättävän herkkä ja hyvällä tavalla tasainen tunelma. Mutta silti turhan paatoksellinen ja jenkkien ylemmyyttä ja empaattisuutta korostava. Lisäksi jatkuvasti kuvassa oleva Tom Hanks on aika väsynyt ja mitäänsanomaton, mitä on tapahtunut?

Mad Max: Fury Road

Outo, kiinnostava ja kummallinen. Elokuvaa oikein ahmi silmillään. Kiinnostavaa dystopiaa (rakastan dystopialeffoja!) ja makeita tehosteita. Oma suosikkini oli taistelusaattuessa kitaraa soittava tyyppi. Lavastukset, efektit ja kaikki aivan priimaa, mutta elokuva olisi voinut mennä hiukan enemmän pintaa syvemmälle. 

Spotlight

Kiinnostava, herättelevä, aito. Piti otteessaan viime sekunteille ja olisin jopa suonut tämän elokuvan olevan pidempi, vaikka yleisesti ottaen ärsyynnyn reilusti yli kahden tunnin leffoista. Kill your darlings, hyvät ohjaajat. Joyn ja Inside Outin lisäksi suosikkini kaikista Oscar-elokuvista. Jouhevaa dialogia ja realistisia hahmoja. Kammottava taustatarina herätetty uskottavasti henkiin. 

The Big Short

Konttori-tyylistä huumoria, yllättäviä kameraliikkeitä ja soljuvaa dialogia. Ajankohtainen aihe tuotu tyylikkäästi valkokankaalle mustan huumorin avulla. Arvostan perinteisestä elokuvakerronasta poikkeavaa otetta. Melko vaikea seurata, jollei tunne talouden kiemuroita. Nimim. "laita pause, mä etin mitä toi sana tarkoittaa"

The Hateful Eight

Tuttu visuaalinen Tarantino-pläjäys, korvia hivelevä musiikki ja vahvat roolisuoritukset. Vähän petyin, koska meininki, tarina ja hahmot olivat aika samanlaisia kuin Tarantinon aiemmissa elokuvissa. Kaipasin jotain uutta. Lisäksi väkivalta oli jossain kohtaa jopa turhan raakaa ja tyyliin sopimatonta. Olen aina puoltanut Tarantion väkivaltaa siitä, että se on enemmänkin tyyliteltyä ja humoristista eikä lähelläkään todellisuutta, mutta nyt en ole enää niin varma. 

Inside Out - mielen sopukoissa

Nerokas, koskettava, oivaltava, ihana, herkullinen. Ehkä paras animaatiokäsikirjoitus aikoihin. Hauskat pienet yksityiskohdat yhdistyvät jouhevasti laajempaan kokonaiskuvaan. Sanat ei riitä, Inside Out oli niiiiiiiin hyvä. Katsokaa kaikki. Piste. Brooklyn

Kaunis tarina, tosin vain pinnalta. Päältä päin kiinnostavia naishahmoja, mutta tosiaan jäi aika pinnalliseksi. Vähän liian tasapaksu, mutta samalla paikoitellen oudon poukkoileva. Päähenkilö on välillä vähän ärsyttävä. En aivan ymmärrä, miksi Brooklyn on ehdolla parhaasta elokuvasta ja esimerkiksi Joy ja Tanskalainen tyttö eivät ole. 
Room

Ahdistava panttivankitarina lapsen silmin valkokankaalle tuotuna. Kaiken kaikkiaan hieman liian romantisoitu rankkaan aiheeseen nähden. Tykkäsin joka tapauksessa, tunnelma oli käsinkoskeltava: kuvaus ja käsikirjoitus loistavia. Myös roolisuoritukset kertakaikkisen hienoja. 

Tanskalainen tyttö

Huhhuh Eddie Redmayne, miten lahjakas voikaan ihminen olla. Upea tarina väärään kehoon syntyneestä tanskalaisesta taidemaalarista. Kaikki roolisuoritukset vahvoja, toivon että Alicia Vikander saa naissivuosan palkinnon. Lisäksi puvustus ja lavastus toimivat hienosti. Kiinnostava ja rehellinen tarina, joka kaikkien olisi tärkeää nähdä. Carol

Olin aivan varma, että tykkäisin tästä elokuvasta kovasti. Itse leffa kuitenkaan ei yllä läheskään trailerin tasolle, vaan traileri on jopa harhaanjohtava. Cate Blanchett on roolityössään mahtava kuten aina, mutta Rooney Mara, josta aiemmin olen tykännyt, jää hyvin etäiseksi. Näiden kahden naisen rakkaustarina jättää kokonaisuudessaan aika kylmäksi ja leffa on paikoitellen jopa tylsä. Kuvaus ja puvustus leffan parasta antia. Star Wars: The Force Awakens

Joo, kyllähän tykkäsin tästä kovasti. Taattua tähtikamaa. Uskollinen alkuperäisille, mutta silti uusia hahmoja ja käänteitä. Uskon että visuaalisissa efekteissä Star Wars ja Mad Max ovat aika tasoissa. Ellei Revenant yllätä ja tylsistytä.-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tässä vielä listat eri kategorioista ja ehdokkaista. Olen lihavoinut ne leffat, jotka olen itse jo nähnyt. 

PARAS ELOKUVA
The Big Short
Bridge of Spies
Brooklyn
Mad Max: Fury Road
The Martian
The Revenant

Room
Spotlight

PARAS OHJAAJA

Adam McKay, The Big Short
George Miller, Mad Max: Fury Road
Alejandro González Iñárritu, The Revenant

Lenny Abrahamson, Room
Tom McCarthy, Spotlight

PARAS MIESNÄYTTELIJÄ
Bryan Cranston, Trumbo
Matt Damon, The Martian
Leonardo DiCaprio, The Revenant

Michael Fassbender, Steve Jobs
Eddie Redmayne, The Danish Girl

PARAS NAISNÄYTTELIJÄ
Cate Blanchett, Carol
Brie Larson, Room

Jennifer Lawrence, Joy
Charlotte Rampling, 45 Years
Saoirse Ronan, Brooklyn


PARAS MIESSIVUOSA

Christian Bale, The Big Short
Tom Hardy, The Revenant
Mark Ruffalo, Spotlight
Mark Rylance, Bridge of Spies

Sylvester Stallone, Creed

PARAS NAISSIVUOSA

Jennifer Jason Leigh, The Hateful Eight
Rooney Mara, Carol
Rachel McAdams, Spotlight
Alicia Vikander, The Danish Girl

Kate Winslet, Steve Jobs

PARAS ALKUPERÄINEN KÄSIKIRJOITUS

Bridge of Spies
Ex Machina
Inside Out
Spotlight

Straight Outta Compton

PARAS SOVITETTU KÄSIKIRJOITUS

The Big Short
Brooklyn

Carol
The Martian

Room

PARAS VIERASKIELINEN ELOKUVA

Embrace of the Serpent
Mustang
Son of Saul
Theeb
A War

PARAS DOKUMENTTIELOKUVA

Amy
Cartel Land
The Look of Silence
What Happened, Miss Simone?
Winter on Fire: Ukraine's Fight for Freedom

PARAS ANIMAATIOELOKUVA

Anomalisa
Boy and the World
Inside Out
Shaun the Sheep Movie
When Marnie Was There

PARAS EDITOINTI

The Big Short
Mad Max: Fury Road
The Revenant
Spotlight
Star Wars: The Force Awakens


PARAS LAULU

Fifty Shades of Grey
Racing Extinction
Spectre
The Hunting Ground
Youth

PARAS ALKUPERÄISMUSIIKKI

Bridge of Spies
Carol
The Hateful Eight
Sicario
Star Wars: The Force Awakens
PARHAAT ERIKOISTEHOSTEET
Ex Machina
The Martian
The Revenant
Star Wars: The Force Awakens
PARAS KUVAUS
Carol
The Hateful Eight
Mad Max: Fury Road
The Revenant

Sicario

PARAS PUVUSTUS

Carol
Cinderella
The Danish Girl
Mad Max: Fury Road
The Revenant

PARAS MASKEERAUS JA HIUSTYYLI

Mad Max: Fury Road
The 100-Year-Old Man Who Climbed Out the Window and Disappeared
The Revenant
PARAS LAVASTUS
Bridge of Spies
The Danish Girl
Mad Max: Fury Road
The Martian
"The Revenant
PARAS ÄÄNIEDITOINTI
Mad Max: Fury Road
The Martian
The Revenant

Sicario
Star Wars: The Force Awakens

PARAS ÄÄNIMIKSAUS

Bridge of Spies
Mad Max: Fury Road
The Martian
The Revenant
Star Wars: The Force Awakens
PARAS LYHYTELOKUVA
Ave Maria
Day One
Everything Will Be Okay
Shok
Stutterer

PARAS LYHYTANIMAATIO

Bear Story
Prologue
Sanjay's Super Team
We Can't Live Without Cosmos
World of Tomorrow

PARAS LYHYTDOKUMENTTI
Body Team 12
Chau, Beyond the Lines
Claude Lanzmann
A Girl in the River
Last Day of Freedom
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Löytyykö ruudun takaa muita Oscar-intoilijoita? Kuka aikoo katsoa gaalan sunnuntain ja maanantain välisenä yönä? 
Terveisin,
Katja

2 kommenttia:

 1. Täällä ollaan ja valvotaan kyllä! :) Olipa mielenkiintoiset kuvailut, meni jopa melko lailla yksiinkin omien ajatusteni kanssa, paitsi Roomista olin ehkä vielä enempi vaikuttuneempi, mutta Carolista voisin melkein sanasta sanaan olla samaa mieltä. Harmi, olisin halunnut tykätä kovasti kyseisestä leffasta. Brooklynistä kans tykkäilin ehkä himpun verran enempi, mutta totta kyllä, muutama muukin (esim se Joy!) olisi voinut olla melkein sen tilalla.

  Jännää tulee !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kun luin sun arvion Roomista, niin tajusin että itse asiassa pidin siitä enemmän kuin tämä postaus antaa olettaa! Todella hyvä arvio. Roomissakin odotukset oli niin kovat, vähän kuin Carolissa. :) Uskon että olisin tykännyt Brooklynista enemmän jos olisin katsonut sen "Oscar-humun" ulkopuolella. Tällä hetkellä taso on niin kova, että Brooklyn tuntui äärimmäisen keskinkertaiselta.

   Tulee kyllä jännittävä gaala, kohta kauppaan ostamaan energiajuomaa. :D

   Poista