lauantai 21. tammikuuta 2017

Elämäni ensimmäiset sämpylät

Ai että mitenkö sujuu uudenvuodenlupaus, jossa päätin tehdä joka viikko ainakin yhden uuden ruoan? Oikein hyvin, kiitos kysymästä.

Vuoden ekalla viikolla tein linssikookoskeittoa ja toisella viikolla sämpylöitä - ensimmäistä kertaa elämässäni. Lasketaanko sämpylät ruoaksi, tiedusteli poikaystäväni. Kyllä minun mielestäni ja varsinkin, kun en ole eläissäni sellaisia tehnyt.

Metsästin aika kauan sopivaa reseptiä, jossa ei olisi maitoa eikä siirappia (ei ole mitään järkeä ostaa sellaista kaappiin lojumaan, kun en muuten käytä) ja jota ei tarvitsisi kohottaa yön yli. Lisäksi halusin, että mukana olisi porkkanaa. Lopulta löysin Kotilieden sivuilta yksinkertaisen porkkanasämpylöiden ohjeen, jossa oli maidon sijaan vettä ja siirappi korvattu hunajalla. Kai tällaiset olisi itsekin voinut päätellä, mutta ei näin ensikertalaisena.

Sämpylät onnistuivat oikein hyvin ja niitä tuli monta. Tässä ohje.
Kaada kilo jauhoja kulhoon. Ohjeessa luki vehnäjauhot, mutta olin radikaali ja otin luomusämpyläjauhoja.

Lisää jauhojen sekaan suolaa.

Raasta noin neljä porkkanaa, jotta saat viisi desiä raastetta. Hihittele mielessäsi kuvaushetkellä, sillä porkkanatilanne muistuttaa sinua Frendien jaksosta, jossa laihtunut Monica yrittää vietellä Chandleria porkkanoiden avulla.

Liota 50 grammaa tuorehiivaa (koko se pieni paketti) kädenlämpöiseen veteen, jota pitää olla noin kuusi desiä. Laita vesihiivaseoksen joukkoon myös kaksi ruokalusikallista hunajaa.

Sekoita vesiseos vähitellen jauhoihin ja lisää myös porkkanaraaste. Sekoita "voimallisesti" (näin ohjeessa luki) noin kymmenen minuuttia.

Anna kohota liinan alla puolisen tuntia. Itse annoin olla reilu tunnin, koska oli aikaa.Hämmästy miten iso taikinasta on tullut ja pyörittele sitä vielä hetki. Tee sitten taikinasta sopivan kokoisia sämpylöitä ja aseta ne pellille liinan alle kohoamaan vielä 20 minuutiksi. Minulla sämpylöitä tuli yhteensä 11, mutta olisin voinut tehdä paljon pienempiäkin, jolloin niitä olisi tullut jopa 20.

Voitele sämpylät öljyllä ja laita ne 250-asteiseen uuniin noin kymmeneksi minuutiksi.

Tarjoile hummuksen tai OIKEAN voin kera. 


Olen tästä aikaansaannoksesta ehkä kummallien ylpeä, sämpylöitähän ne vain ovat. Mutta elämäni ensimmäiset sämpylät. Onhan siinä nyt syy nostaa skumppalasi, jos toinenkin.

Mukavaa viikonloppua!

Terveisin,
Katja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti