lauantai 7. tammikuuta 2017

Lupaukset vuodelle 2017 osa 1

Tällä hetkellä koko sosiaalinen media on täynnä vuodenvaihdetta. Listoja lupauksista ja postauksia siitä, miksei tee lupauksia. Toiveita, muistelua, tavoitteita. Uusi vuosi alkaa siis jo vähän tulla korvista ulos, mutta onneksi pidän vuodenvaihteesta ja erityisesti niistä lupauksista. Listaan lupauksia ja tavoitteit usein ympäri vuoden koska a) olen listafriikki ja b) pidän itseni motivoimisesta kirjoittamalla. Niinpä ajattelin koostaa myös tänne blogiin toiveet ja tavoitteet tälle alkaneelle vuodelle. Näitä on kiva sitten tarkastella vuoden aikana. Laitan nämä kahdessa osassa, jottei tästä tule ihan kilometripostausta.

1. Liiku enemmän ja monipuolisemmin. Testaa uusia lajeja. 

Perinteisin uudenvuodenlupaus ikinä, jos kuntosalien tammikuun kävijämääriä on uskominen. Ja kyllä, minäkin muiden joukossa lupaan liikkua enemmän vuonna 2017. Olen sellainen on-off-liikkuja: välillä käyn salilla/joogassa/jumpassa viisi kertaa viikossa ja välillä en tee mitään kuukauteen. Vuonna 2017 haluaisin saada liikkumiseen rytmin, jonka myötä siitä tulee erottamaton osa arkea. Haluan että salille lähtö on yhtä normaali asia kuin toimistolle meneminen, eikä juhlan arvoinen saavutus.

Määrän lisäksi haluan myös liikkua monipuolisemmin ja kokeilla uusia lajeja. Yksipuolinen treeni alkaa nopeasti kyllästyttää ja siinä samalla menee myös motivaatio. Kokeilin viime vuonna uusina lajeina ilma-akrobatiaa sekä crossfitia. Molemmat olivat kivoja kokemuksia, erityisesti crossfit jäi kummittelemaan takaraivoon peruskuntosalin korvaavana vaihtoehtona. 

Toistaiseksi aion jatkaa Elixialla (myös siksi koska se on niin pirun lähellä), mutta sen ohella haluan liikkua muutenkin. Haluan kokeilla boulderointia, testata eri joogamuotoja sekä käydä suppailemassa, uimassa ja pelaamassa sulkapalloa. Ja kaikkea muuta mahdollista. 


2. Kokeile uusia ruokia ja raaka-aineita.

Olen aika laiska kotikokkaaja ja silloin kun kokkaan, päädyn usein samantyyppisiin resepteihin ja raaka-aineisiin. En pidä itseäni hyvänä kokkina ja kauhistun jos keittokirjan reseptissä on yli kymmenen tuotetta. Olen kuitenkin huomannut, ettei se ruoanlaitto nyt niin vaikeaa ole. Tein uutenavuotena alkuruoaksi Max 30 min -keittokirjan reseptin mukaan omena-palsternakkakeittoa hasselpähkinäöljyllä. Kuulostaa tosi fancylta ja vaikealta, mutta onnistuin siinä loppujen lopuksi oikein hyvin. Aikaa tosin meni varmaan tunti. Joo max 30 min, niin varmaan.

Tästä oppineena asetin itselleni tavoitteen, että teen vuonna 2017 joka viikko ainakin yhden uuden ruoan. Tällä viikolla se oli linssikookoskeitto ja hyvää tuli. Mitäs ensi viikolla? Tulen varmasti jakamaan näitä kokeiluja myös blogin puolelle.

 3. Pidä kulukirjanpitoa.

Olen ehkä outo ihminen, mutta pidän menoistani kirjanpitoa excel-taulukossa. Ja itse asiassa nautin siitä hyvin paljon. Ah, se fiilis kun esimerkiksi ruokakulut jäävät budjetin alle! Sisälläni asuu aivan varmasti pienenpieni Roope Ankka. Nyt kuitenkin kirjanpito on syksyn kiireissä jäänyt, viimeksi kirjattuna on syyskuu 2016.

Nyt olen tehnyt uuden tiedoston ja uudet budjettilaskelmat vuodelle 2017 ja olen tästä hyvin innoissani. Omien menojen seuraaminen on äärimmäisen kiinnostavaa ja opettavaista. Kun seuraa kuluja parinkin kuukauden ajan, alkaa tunnistaa toistuvia menoeriä ja pystyy näin myös vaikuttamaan niihin. Minulla menee esimerkiksi ulkona syömiseen yllättävän paljon rahaa. Menoja seuraamalla voi säästää rahaa sitten joihinkin tärkeisiin ja isompiin hankintoihin ja reissuihin.

Tai kukkakimppuihin.
 

Lupausten kakkososa tulossa ensi viikolla, siinä muun muassa blogi vahvasti läsnä. 

Oletteko te tehneet lupauksia tai tavoitteita vuodelle 2017? 

Terveisin,
Katja

2 kommenttia:

 1. Kulukirjanpito on ihanaa <:) Mäkin voisin tehdä noi tavoitteet, tähän mennessä oon vaan tyytynyt katsomaan mitä milloinkin menee ja potemaan huonoa omaatuntoa, jos on mennyt liikaa :D Mutta alitajuntaisesti nipistänyt sitten seuraavissa kuissa. Oikeasti esim. ravintolakulut on vähentyneet todella paljon, kun tajusin kuinka paljon niihin on mennyt rahaa. /Riikka
  ps. Tosi kiva kun päivität blogia ahkerammin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu budjettien asettaminen tuo kyllä oman jujunsa, jos on enää esimerkiksi kosmetiikka/hygienia-budjettia hieman jäljellä, tulee tarkemmin harkittua sen kategorian ostoksia. :) Ja noi ravintolakulut on kyllä yllättävä menoerä.

   Poista