lauantai 2. syyskuuta 2017

Islanti x 5 - mieleenpainuvimmat hetket

Palataanpa näin syksyn alla vielä kerran kesälomatunnelmiin Islantiin. Tämän jälkeen voimmekin täysillä antautua syksyn vietäviksi. Siemailen tätä kirjoittaessani chai-teetä pörröisen aamutakin sisällä ja katselen Youtubesta syksyn muotitrendejä. Ah, syyskuu lempikuukauteni, ihanaa että olet täällä.

Mutta vielä viiden kuvan verran Islantia. Olen jo kirjoittanut luonnonihmeistä sekä ruokailuista, nyt vuorossa mieleenpainuvimmat hetket. Näiden, kuten muidenkin kategorioiden kuvien, valinta oli äärettömän vaikeaa, mutta selvisin.1. Viinilasillinen isolla kirkolla


Reissun ensimmäisen päivän ja illan vietimme Reykjavikissa. Pienen pääkaupungin kenties tunnetuin nähtävyys oli Hallgrimskirkja - Islannin korkein rakennus. Ulkoa upea rakennus oli sisältä hienoinen pettymys, varsinkin kesän toisen kirkkovierailun Kölnin katedraalin jälkeen. Ratkaisuna tähän bongasimme viihtyisän ja tyylikkään ravintolan kirkon kupeesta, jonka kattoterassilla oli yhteensä neljä paikkaa ja näkymä suoraan kirkolle.

"Voimmeko ottaa vain viinilasilliset ja onko yläkerran terassilla tilaa?, kuului kysymyksemme kun kävelimme sisään. Kumma kyllä, yläterassi oli aivan tyhjä, kaikki muut ihmiset istuivat alakerrassa. Turussa tällainen terassi olisi aurinkoisena päivänä täynnä aamusta iltaan - varsinkin jos siitä olisi näkymä Tuomiokirkolle. Noh, siinä sitten paistattelimme auringossa, nautimme nähtävyydestä ja joimme ylihintaiset punaviinilasilliset. Ei hassumpi startti reissulle. 


2. Miksei otettaisi kuvaa tienviitasta?


Islannin ympäri ajaa yksi tie, jota ajamalla pääsee kiertämään koko saaren. Ajoimme ensimmäisenä päivänä tätä tietä vastapäivään ja siskoni bongasi tien varresta äärimmäisen hauskasti nimetyn tien - ilmeisesti kyseessä oli maatilan nimi. Naureskelimme sille ja pistimme maamerkkejä mieleen, jotta voisimme halutessamme pysähtyä ottamaan kuvan, kun seuraavana päivänä ajaisimme samaa tietä takaisin päin.

No, näinhän tietysti teimme. Koska onhan kyltti, jossa lukee islantilaisittain asshole nyt aivan äärimmäisen viihdyttävä. Tai sitten huumorintajumme on vain todella huono. 


3. Oluet ja mutanaamiot sinisellä laguunilla


Reissun ehdoton kohokohta, vierailu Blue Lagoon -ulkoilmakylpylässä. Näin tämän kuvan mielessäni jo ennen sen ottamista: mutanaamiot tyylikkäästi levitettynä kasvoille, huurteiset oluttuopit sekä takana höyryävä vesi. No, todellisuus ei sitten ihan vastannut mielikuvaani. Hintaan kuuluneet mutanaamiot olivat vähän paakkuuntuvaa sorttia, oluet tarjoiltiin muovituopeista, emmekä siskoni kanssa näyttäneet ihan samalta kuin laguunin markkinointimateriaaleissa olevat ihmiset. Tästä huolimatta - tai ehkä juuri tämän takia - on tämä kuva ehdottomasti yksi reissun ikimuistoisimpia. 


4. Lampaiden hyökkäys


Yksi kiinnostavimmista majapaikoistamme oli airBnB:n kautta bongattu idyllinen maatila, jossa asui islantilainen muusikkopariskunta kiharapäisen pikkutyttönsä kanssa. Ikkunasta avautuva vuorimaisema ja runsas kotitekoinen aamiainen kruunasivat yöpymisen. Oman jännitysmomenttinsa toi myös pihalla vapaina vipeltävät lampaat. 

Kun roudasimme lähtöaamuna laukkujamme takaisin autoon, riensivät lampaat minua kohti äänekkäästi määkien. Ilmeisesti luulivat saavansa ruokaa ja yrittivät syödä laukussani kiinni olevia matkustustarroja. "Voi ei, ei ne saa syödä näitä, auta!", huusin siskolleni, joka vain nauroi ja otti minusta ja lampaista kuvia. Sain muovinpalaset pois lampailta ja kaikki meni hyvin. Tämä kuva otettu hetkeä ennen näitä tapahtumia.


5. Hobittihetkeni


Islannin luoteisosasta löytyy vuoren rinteeltä pikkuriikkinen "lampi", jonka vesi on noin 40-asteista. Noin kaksi metriä halkaisijaltaan olevan lammen vieressä on puinen mökki, jossa voi vaihtaa vaatteet. En voi edes kuvailla kuinka absurdia oli löytää keskeltä ei mitään tämä pieni keidas ja pulahtaa sinne automatkamme aikana. Miten luonnossa oleva vesi voi olla näin kuumaa? 

Tässä kuumassa vedessä hengaillessani luulen ymmärtäneeni, miltä hobitin elämä tuntuu.

***

Näin päättyvät Islanti-postaukseni. Palaan takuuvarmasti tähän outoon ja ainutlaatuiseen maahan vielä uudestaan.

Terveisin,
Katja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti