sunnuntai 3. syyskuuta 2017

Viisi asiaa jotka haluan tehdä joka päivä


Minut valtasi eilen aivan mieletön inspiraation puuska. Oli lauantaiaamu vailla mitään sen kummempaa ohjelmaa. Luin pitkästä aikaa blogeja, kirjaa, lehtiä. Kuuntelin musiikkia cd-levyltä ja kirjoitin tämän Islanti-blogipostauksen noin viidessätoista minuutissa. Kirjoitin bullet journaliini erinäisiä listoja, suunnittelin itselleni uuden saliohjelman ja rakensin tavoitteistani ajatuskarttaa eri aikasykleille.

Yhden bullet journaliin kirjoittamani listan halusin jakaa myös täällä. Viisi asiaa jotka haluan tehdä joka päivä. Päivät ovat usein enemmän tai vähemmän hektisiä ja helposti rutinoituu tekemään asioita, joita pitää - ei niitä joita haluaisi. Tehdään ruokaa, pestään pyykit, vastataan meileihin, katsotaan uutiset. Mutta mitkä oikeasti ovat sellaisia asioita, joista saa energiaa, joiden avulla palautuu töistä ja jotka lataavat akkuja ja luovuutta tuleville päiville? Alla viisi asiaa, jotka minä haluaisin tehdä joka päivä.

1. Istua alas ja lukea

Kaikki ovat varmasti kuulleet, miten ihmisillä on tällä hetkellä huonompi keskittymiskyky kuin kultakalalla. Samoin kaikki ovat varmasti törmänneet uudenvuodenlupauksiin ja/tai syysunelmointeihin, joissa luvataan lukea enemmän kirjoja. Miten se onkin niin vaikea istua alas ja keskittyä lukemiseen? En tarkoita tässä kohtaa pelkästään kirjoja. Lukeminen voi käytännössä tarkoittaa mitä tahansa, kunhan se vaatii syvällisempää keskittymistä kuin Instagramin kuvatekstit, twiitit tai uutisotsikot. Näitä ovat omallani kohdallani kirjat, lehdet ja blogitekstit.

2. Istua alas ja kirjoittaa

Kirjoittaminen on ollut aina minulle tärkeää ja mieluisaa. Välillä huomaan kuitenkin, että tekstintuottaminen on äärimmäisen hankalaa ja töksähtelevää. Ainoa asia, joka tähän auttaa on yksinkertaisesti kirjoittaa enemmän. Voi kirjoittaa listoja, blogitekstejä, aamusivuja, runoja - oikeastaan ihan mitä tahansa. Poislukien sähköpostit ja muut töihin liittyvät tekstit. Jo se, että aamun mietteitä kirjoittaessa saa paperille ylös "en oikeastaan tiedä mitä kirjoittaisin, pää on aika tyhjä" kehittää luovuutta enemmän kuin täysi kirjoittamattomuus.

3. Istua alas ja olla tekemättä mitään

Elämme suorittamista ihannoivassa yhteiskunnassa, jossa multitasking ja productivity nähdään tavoitetiloina. Jotta tästä ajatusmallista ei tule myös osa arkea, on tärkeä irrottautua, rentoutua ja rauhoittua. Tähän on monia hyviä tapoja liikunnasta metsäretkeen, mutta kenties helpoin ja halvin keino on vain olla hetki tekemättä mitään. Tämän voi ajatella meditaatioharjoituksena jos haluaa, mutta se ei ole välttämätöntä. 

4. Syödä aamupalan - rauhassa

Aamupalan muistaminen ei ole minulle erityisen vaikea asia, sillä olen hyvin nälkäinen herääjä. Tässä kohtaa paino onkin sanalla rauhassa. Tänään tein itselleni kuvassa näkyvän aamiaisen: smoothieta, kaksi voileipää sekä teetä. Söin kaikessa rauhassa, luin blogeja, katsoin kiinnostavan Youtube-videon ja hain toisen kupin teetä, jota juon nyt parhaillaa. Jos tämän fiiliksen saa virittämällä arkisin herätyskellon soimaan puoli tuntia aiemmin, teen sen enemmän kuin mielelläni.

5. Kehua toista 

Jokainen varmasti muistaa tilanteen, jossa on saanut työkaverilta, puolisolta tai täysin tuntemattomalta kehun, joka on pysynyt mielessä koko päivän. Myös kehun antaminen tuo päivään piristystä. Niin helppoa, mutta silti usein jää tekemättä. Kehun ei välttämättä tarvitse tarkoittaa hienon takin omistavan ohikulkijan pysäyttämistä kadulla. Vaikka tämäkin tietysti oikein mukava vaihtoehto. Kehua voi muillakin tavoilla. Voi laittaa kaverille Whatsappissa viestin ja kertoa kuinka kiva oli nähdä toissapäivänä, kehua puolison tekemää ruokaa tai esimerkiksi laittaa blogin kommenttikenttään kivan kommentin (silmää iskevä hymiö). 

***

-Katja

  

4 kommenttia:

 1. Näitä sun höpinöitä on kyllä hauska lukea! Terv. Salainen ihailija ;)

  VastaaPoista
 2. Mukava lista, josta voisi itsekin ottaa mallia. Erityisesti viimeinen kohta oli niin ihana, että sai hymyilemään :)

  Kiitos kivasta blogista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mukavasta kommentistasi, sai hymyn minun huulilleni. :)

   Poista